Alternativele la carne, pe bază de plante, sunt legate de riscul de depresie la vegetarieni

Deși există tot mai multe dovezi că alimentele ultraprocesate (UPF) sunt nesănătoase, acest lucru rămâne valabil dacă urmați o dietă vegetariană? Ca și alimentele ultraprocesate, înlocuitorii de carne pe bază de plante (PBMA) pot avea efecte negative comparabile.

Cercetătorii de la Universitatea din Surrey au descoperit că vegetarienii care mâncau PBMA aveau un risc cu 42% mai mare de depresie decât vegetarienii care nu mâncau PBMA în primul studiu de acest gen, care a fost publicat în Food Frontiers. Sub conducerea Hanei Navratilova, studiul a examinat date din UK Biobank și nu a descoperit variații apreciabile în consumul de acizi grași saturați, sodiu sau zahăr între vegetarienii care consumau PBMA și cei care nu consumau.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că un consum de PBMA a fost asociat cu un risc cu 40% mai scăzut de sindrom de colon iritabil (IBS) și cu o tensiune arterială și o proteină C reactivă (CRP) mai ridicate, o măsură a inflamației, precum și cu niveluri mai scăzute de apolipoproteină A, o proteină legată de HDL, un colesterol „bun”.

„Constatările generale sunt liniștitoare, sugerând că alternativele de carne pe bază de plante pot fi o opțiune sigură atunci când fac parte dintr-o dietă echilibrată generală”, a declarat profesorul Nophar Geifman, autor principal al studiului și profesor la Facultatea de Științe ale Sănătății din cadrul Universității Surrey.

Nophar Geifman
Nophar Geifman (SURSA FOTO: University of Surrey)

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin posibila legătură dintre aceste alimente, inflamație și depresie. Din cauza faptului că datele au provenit în principal de la o populație albă din Regatul Unit și a faptului că informațiile dietetice au fost luate doar la începutul studiului, fără a lua în considerare posibilele schimbări în timp, studiul a avut anumite limitări.

„Alternativele de carne pe bază de plante ultraprocesate pot fi o modalitate utilă pentru oameni de a trece la o dietă vegetariană, iar acest lucru ajută la practicile agricole durabile”, a declarat profesorul Anthony Whetton, coautor al studiului de la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității Surrey.

Anthony Whetton
Anthony Whetton (SURSA FOTO: University of Surrey)

Pentru a valida aceste constatări și legătura dintre dietele vegetariene și starea de spirit, sunt necesare mai multe cercetări, inclusiv studii longitudinale și teste cu o gamă mai largă de grupuri.