Acest document se prezintă semestrial, conform legii. Potrivit Raportului, la 30 iunie 2012 creanțele României provenite din operațiunile de export, cooperare economică internatională și alte acțiuni externe derulate înainte de 31 decembrie 1989.

Astfel, creanțele României erau de 1,1 miliarde de dolari SUA pe relația devize convertibile și 1,2 miliarde de ruble transferabile pe relația ruble transferabile și alte sume în diferite valute.

Citiţi şi: FENOMENUL BLACK FRIDAY, ACUM ŞI LA HIPERMARKET. VEZI OFERTA CARREFOUR

Sumele menționate au rezultat în urma acțiunilor derulate în baza unor Acorduri comerciale și guvernamentale de credit, încheiate de statul român cu alte state, în principal din Africa, Asia și America Latină înainte de 31 decembrie 1989.

Din suma totală de 1,1 miliarde de dolari SUA pe relația devize convertibile:

a. Suma de 895,5 milioane de dolari SUA (aproximativ 79%) reprezintă creanțe soluționate și reglementate prin semnarea unor acorduri la nivel guvernamental, aprobate prin Hotărâri de Guvern, și care se află în diverse stadii de încasare.

România are de recuperat cea mai mare sumă de la Irak, aproximativ 878,5 milioane de dolari SUA, sumă ce urmează să fie încasată de statul roman în perioada ianuarie 2009-martie 2028, conform unui acord încheiat în 2005 între guvernele celor două țări.

b. Suma de 241,3 milioane de dolari SUA (aproximativ 21%) reprezintă creanțe care nu au fost soluționate până în present, respectiv Sudan, Libia, Nigeria, R Centrafricană, Somalia și Tanzania.

În ceea ce privește alte valute, se înregistrează creanțe în sume de 881.325 lire sterline – Sudan; aproximativ 23 de milioane de dinari libieni – Libia și 160.000 de franci francezi – Guineea.

Raportul prezintă stadiile de încasare ale creanțelor pentru acordurile deja semnate cu unele dintre statele debitoare, cât și stadiile negocierilor cu statele debitoare dar cu care nu s-au încheiat încă acorduri.