Grupul Vimetco, înregistrat în Olanda, a anunțat astăzi că Alum Tulcea a achiziționat integral compania americană Global Aluminium (înregistrată în Insulele Virgine Britanice) contra sumei de 230 milioane dolari.
Ambele companii fac parte din Grupul Vimetco, iar integrarea minei de bauxită din SUA se înscrie în organizarea pe verticală a afacerilor corporației, producătoare de produse din aluminiu. Acționarul majoritar al Alum este Alro Slatina, societate deținută de Vimetco NV.
Pentru finanțarea tranzacției Alum a contractat un credit de 25 milioane dolari de la Raiffeisen Bank, sucursala din România.
Grupul, ale cărui centre principale de producție se află în România, China și Sierra Leone, are acum o capacitate de producție de produse de aliminiu de 1,1 milioane tone anual, iar minele din Serra Leone acoperă integral necesarul de bauxită pentru producția de alumină de la Tulcea.
Grupul Vimetco a încheiat anul trecut cu o pierdere netă de 10 milioane dolari, după un câștig net de 63 milioane dolari în 2009, însă profitul operațional (EBITDA) s-a ridicat la 317 milioane dolari, cu 6% mai mult decât în 2009. Vânzările companiei au urcat cu 58%, de la 1,263 miliarde dolari în 2009 până la 1,992 miliarde dolari în 2010.