Coada de la oferta publică a Alumil de la finalul anului trecut, când au fost şi persoane care au subscris fără să aibă bani în cont, nu a fost în zadar.
Încă din prima zi în care titlurile Alumil Rom Industry s-au tranzacţionat la Categoria a 2-a a bursei, profiturile aduse de acestea au depăşit orice aşteptare.
În doar patru luni, perioada care a trecut între IPO (oferta publică iniţială) şi listarea la bursă, investitorii care au subscris au reuşit să dubleze sumele pe care le-au plătit pentru titlurile producătorului de aluminiu.
Prima şedinţă de tranzacţionare a Alumil, cea de pe 16 aprilie, a pornit direct de la opt lei pe acţiune, faţă de 4,6 în oferta publică. Preţul a ajuns apoi şi la 9,3 lei, iar şedinţa a terminat-o la nouă lei pe acţiune.
Totuşi, chiar dacă preţul a fost cu 100% mai mare decât în urmă cu patru luni, câştigul efectiv al noilor acţionari ai companiei a fost mult mai mic. Aceasta din cauza gradului mare de suprasubscriere, care a presupus ca pentru acţiunile cumpărate să fie nevoie şi de sume colaterale blocate. Concret, pentru 1.000 de acţiuni subscrise (la un total de 4.600 de lei investiţi) se alocau doar 60,7 acţiuni, la un preţ de 279,22 lei, restul de 4.320,78 lei rămânând blocaţi o perioadă. La preţul maxim de până acum de la bursă, 9,3 lei pe acţiune, deţinerea putea fi vândută pentru 564,51 lei, iar de aici ar rezulta un profit de doar 285 de lei (6,2% randament al investiţiei iniţiale). Dacă banii rămaşi ar fi fost reinvestiţi, se mai putea obţine un profit, urcând randamentul total.
Având în vedere însă creşterile bursiere foarte mici din acest început de an, 6,2% în plus la randamentul total al unui portofoliu înseamnă extrem de mult. „Între a nu investi şi a cumpăra acţiuni mai puţine, era mai bine să alegi a doua variantă“, este de părere Răzvan Paşol, preşedintele SSIF Intercapital Invest. „Problema a fost cu amânarea listării şi cu nehotărârea celor de la CNVM. Dacă tranzacţionarea ar fi început mai devreme, aşa cum era prevăzut, era şi mai bine. Oricum, ratele de alocare sunt mici şi în alte părţi; în Polonia sunt cazuri în care se ajunge la 1%, aşa că lucrurile nu stau atât de rău la noi“, explică el.
După prima zi, lucrurile nu au mai stat însă la fel de bine ca la început. Preţul acţiunilor a scăzut, ajungând şi la 8,25 lei, ca o reacţie la creşterea puternică din prima zi de tranzacţionare.
Motive multiple pentru creşterea preţului
În afară de oferta subţire de titluri de la BVB, interesul investitorilor pentru Alumil, care a generat creşterea de pe 16 aprilie, mai poate fi pus şi pe seama rezultatelor preliminare publicate de companie cu puţin timp înainte de cotarea la bursă.
Profitul pe anul 2006 a fost cu 43% mai mare decât cel din anul precedent, ajungând la 3,9 milioane de euro, iar cifra de afaceri a crescut şi ea cu 21,5%, până la 27,3 milioane de euro. Mai mult, propunerea de dividend pentru Adunarea Generală a Acţionarilor din 16 mai este de 0,36 lei pe acţiune, ceea ce ar fi însemnat un randament al dividendului de 7,8% la un preţ al acţiunilor egal cu cel din oferta publică iniţială, nivel extraordinar de bun pentru companiile listate la BVB.
La nouă lei pe acţiune, preţul de închidere din prima zi de tranzacţionare, randamentul dividendului era de 4%, de asemenea unul destul de bun, iar la 8,3 lei, preţul de închidere al primei săptămâni, de 4,33%.
9,3 lei
Acesta a fost preţul maxim al acţiunilor Alumil în prima şedinţă de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti. Maximumul istoric s-a înregistrat în deschiderea celei de-a doua şedinţe, la 9,35 lei pe acţiune. În oferta publică iniţială, acţiunile au putut fi cumpărate cu 4,6 lei