Exista si o piata ceva mai ieftina, a caloriferelor importate din Turcia. Specialistii spun insa ca acestea sunt mai putin rezistente si nu sunt tratate in interior, deci nu merita sa riscati, diferenta de pret nefiind foarte mare. Intr-un calorifer netratat in interior se depune mult mai usor calcarul sau alte reziduuri. Acestea se depun mai repede daca Radet distribuie apa la 65 de grade, si nu la 85, cum ar trebui.Desi sunt mai putin durabile, radiatoarele din otel sunt mai cautate datorita a
Exista si o piata ceva mai ieftina, a caloriferelor importate din Turcia. Specialistii spun insa ca acestea sunt mai putin rezistente si nu sunt tratate in interior, deci nu merita sa riscati, diferenta de pret nefiind foarte mare. Intr-un calorifer netratat in interior se depune mult mai usor calcarul sau alte reziduuri. Acestea se depun mai repede daca Radet distribuie apa la 65 de grade, si nu la 85, cum ar trebui.
Desi sunt mai putin durabile, radiatoarele din otel sunt mai cautate datorita aspectului si pretului mai scazut. Sunt monobloc, dar au mai multe grosimi. Caloriferele din aluminiu, ca si cele clasice din fonta, sunt de doua ori mai rezistente (zece ani garantie), si daca apare o spartura poate fi schimbat un singur element (cele din otel, care sunt monobloc, se schimba cu totul), dar un singur asemenea element costa in jur de sapte dolari. Cele din fonta sunt foarte putin cautate. Desi sunt mai ieftine si au o durabilitate de pana la 20 de ani, au o putere mica de incalzire. Caloriferele din otel sunt mai variate ca forma si marime, existand tipuri adecvate pentru baie, bucatarie sau dormitor. Cele de baie, de exemplu, sunt mai subtiri sau pot fi, pur si simplu, dintr-o teava de otel pe care se poate usca prosopul. Exista si calorifere de lux, din inox ondulat, de exemplu, sau clasice, din fonta cu ornamente, produse in serii mici, al caror pret ajunge la 26 de milioane de lei.
Directorul Instarom, Gabriel Gherghina, spune ca aproape toate firmele de instalatii termice ofera consultanta gratuita la montarea caloriferelor. „Ajunge un plan al casei ca noi sa stabilim ce putere trebuie sa aiba caloriferele si unde trebuie amplasate. E bine sa optati pentru acelasi tip de radiatoare pentru toate incaperile, cu aceeasi putere si inertie termica; altfel apar tot felul de variatii nedorite. Otelul si aluminiul au, fata de fonta, o inertie termica mica, adica se racesc usor. Alt lucru important este sa tineti cont de durata de viata a radiatoarelor si sa le schimbati din timp, nu dupa ce se sparg si produc inundatii.”
Pentru mentinerea temperaturii pana la un anumit nivel, exista robinete cu termostat al caror pret este de aproximativ 10 dolari. Mai exista posibilitatea de a comanda calorifere colorate, mai ales la tipurile pentru baie.
In privinta montarii, e preferabil sa apelati la o firma specializata si nu la tehnicienii „stie tot”, pentru ca in timp pot aparea accidente sau, imediat dupa instalare, se constata ca ceva nu merge si totul trebuie demontat si remontat de catre altcineva, platindu-se inca o data.
O problema o reprezinta curatarea caloriferelor de depuneri. In mod normal, aceasta trebuie facuta cu instrumente specializate de catre un specialist. De cele mai multe ori insa, pentru ca firmele mari nu se ocupa cu asa ceva, lumea apeleaza la instalatorii cunoscuti in cartier. „Ar trebui ca acestia sa aiba instrumentele necesare, pompa si lichidul special. Dar de cele mai multe ori radiatoarele sunt desfacute in cada de baie si spalate cu furtunul. Altii le desfac element cu element, ceea ce inseamna multa munca si mult deranj”, spune inginerul Gabriel Gherghina. Remontarea trebuie facuta din nou, cu mare grija, pentru ca instalatia sa functioneze perfect. Instalarea unui calorifer, de orice fel costa 100.000 – 1.300.000 de lei.
caracteristicile caloriferelor
Calorifer din inox pentru baie:
· Calitati: estetica formei si a materialului, rezistenta ridicata; este util si ca port-prosop
· Pret: 4.000.000 lei
Calorifer din otel:
· Calitati: estetic, mai adaptabil la dimensiunile incaperii, ieftin
· Puncte slabe: fiind monobloc, daca se sparge trebuie inlocuit cu totul; durata de viata este mai mica, de cinci ani
· Pret: 45-50 dolari (1,5 – 1,6 mil. lei)
Calorifer din otel pentru baie:
· Calitati: estetica, se poate agata si usca prosopul pe el, nu ocupa mult spatiu
· Pret: 2.000.000 lei
Calorifer din aluminiu:
· Calitati: se poate schimba pe bucati, e rezistent zece ani; are inertie termica mare
· Puncte slabe: pret mare, nu este foarte estetic
· Pret: sapte dolari un element (220.000 lei)