După cum scria "Capital" în urmă cu câteva zile, săptămâna aceasta urma să se finalizeze preluarea producătorului român de generice Labormed de către americanii de la Alvogen.
Grupul a  anunţat astăzi preluarea oficial, din decembrie 2012 fără a preciza însă suma implicată. surse din piaţă spun că ar fi vorba de aproximativ 25 de milioane de euro.

"Tranzacţia astfel încheiată crează o platformă solidă pentru dezvoltarea afacerii şi creşterea veniturilor, atât pe piaţa din România, cât şi în alte pieţe din regiunea Europei Centrale şi de Est. Prin preluarea Labormed, Alvogen face un pas important către obiectivul său de a deveni o companie de top în industria globală a medicamentelor generice. În urma achiziţiei, atât Alvogen cât şi Labormed vor beneficia de o creştere importantă a portofoliului de produse şi a ariei geografice de acoperire", se arată în comunicatul companiei.
Sediu central în regiune
Labormed va deveni centrul de excelenţă al Grupului în regiunea Europei Centrale şi de Est şi va servi ca sediu central al Alvogen în regiune. În completare, fabrica Labormed va constitui baza de producţie, cercetare şi dezvoltare, vânzări şi marketing pentru întreaga regiune.

Laurenţiu Scheuşan, un expert recunoscut în piaţa farmaceutică din România, care a coordonat anterior operaţiunile locale ale companiei de medicamente generice Actavis, va conduce în continuare afacerea Alvogen în Europa Centrală şi de Est.

"Obiectivul nostru principal  în ceea ce priveşte achiziţiile strategice este de a găsi noi oportunităţi pentru a ne mări portofoliul de produse şi capacitatea de producţie, precum şi de a ne extinde şi dezvolta pe alte pieţe cheie. Preluarea Labormed se încadrează perfect în strategia noastră, reprezentând un alt pas important în dezvoltarea afacerii în regiunea Europei Centrale şi de Est, o piaţă-cheie pentru noi, în care generăm deja o treime din totalul veniturilor noastre. Această achiziţie ne crează noi şi bogate oportunităţi în piaţa farmaceutică din Europa Centrală şi de Est",  a declarat Robert Wessman, Preşedinte şi CEO Alvogen.
Suma vehiculată 
Primele zvonuri despre vânzarea producătorului autohton de medicamente Labormed au apărut în vara anului trecut. Advent International ar fi cedat  atunci acţionariatul, iar un grup de bănci încearcă încă să-şi recupereze o parte din creditele acordate inclusiv la vremea achiziţiei Labormed, în februarie 2008, pentru 123 de milioane de euro. Producătorul de medicamente s-a confruntat anul trecut cu dificultăţi, în condiţiile în care fostul CEO, Stephen Stead, spunea că firma are nevoie de aproximativ 25 milioane de euro de la bănci.
Despre Alvogen şi Labormed
Alvogen este o companie farmaceutică care îşi desfăşoară activitatea în 25 de ţări din America de Nord, Europa şi Asia, având peste 200 de produse farmaceutice în dezvoltare şi în curs de înregistrare, cu o acoperire a principalelor arii terapeutice, inclusiv biosimilare.   
Labormed este cel mai mare producător independent de medicamente generice din piaţa farmaceutică din România. Compania deţine, din 2007, cea mai modernă fabrică de medicamente solide orale din România, ce reprezintă totodată primul site de producţie de tip Greenfield din industria farmaceutică românească, o investiţie de 19 milioane de euro. Labormed deţine un portofoliu complex (alcătuit din peste 200 de medicamente generice moderne, produse OTC, remedii naturiste) şi excelente capacităţi de cercetare şi dezvoltare, cu laboratoare de bioechivalenţă dotate la standarde internaţionale. Având la bază aceste resurse interne, compania a dezvoltat, până în prezent, peste 50 de molecule generice.
Citeşte şi: Prima tranzacţie de pe piaţa medicală din 2013, pe ultima sută de metri: Alvogen preia producătorul român de medicamente Labormed