Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că a epuizat toate căile de constatare ale legii privind organizarea judiciară şi este obligat să o promulge.
Ce a declarat preşedintele:
Niciun politician nu poate şi nu trebuie să tranzacţioneze în propriul lui folos renunţarea la principiile pe care s-a construit România democratică după 1989.
‘Niciun decident politic nu are mandat de la români să facă aşa ceva. Faptul că cineva sau un partid a fost ales să conducă, înseamnă că a fost ales să conducă România pentru români, şi nu pentru a scăpa un lider politic de închisoare’, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.
El a atras atenţia parlamentarilor că loialitatea acestora trebuie să fie faţă de români, care îşi doresc să rămână în UE şi ca România să fie respectată în lume.
“Referitor la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, recent reexaminată de Parlament, voi sesiza CCR, cu solicitarea fermă de a ţine cont de opiniile Comisiei de la Veneţia”, a anunţat şeful statului la Palatul Cotroceni.
El a solicitat în mod expres Parlamentului ca, imediat ce se reia sesiunea de toamnă, să reintroducă Legile Justiţiei în circuitul parlamentar.
‘Legile Justiţiei au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD se află la guvernare, ceea ce spune totul despre priorităţile acestui partid. Au început cu celebra Ordonanţă 13 şi au continuat cu modificările legilor în Parlament. Suntem într-o situaţie delicată şi asta numai şi numai din cauza modului în care coaliţia majoritară a ştiut să legifereze într-un mod lipsit de transparenţă. (…) Cu toate că au fost nenumărate semnale de atenţionare, inclusiv din CSM, care răspunde de independenţa Justiţiei, au legiferat cum au dorit. Şi cum m-am exprimat acum câteva zile – legiferează prost. Calitatea legiferării este proastă şi rezultatul este foarte, foarte îngrijorător’,