Reputatul medic Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra faptului că în România autoritățile fac mult prea puține teste pentru identificarea persoanelor infectate cu noul coronavirus.
Problema este că, pe cifre, am pierdut controlul epidemiologic, trage el semnalul de alarmă, în ciuda raportărilor oficiale tot mai optimiste din ultima vreme.
”Secţiile ATI sunt pline până la refuz cu cazuri grave”
”Pentru că dacă nu testăm suntem condamnaţi şi vorbim despre că vom avea şi noi acea tulpină din Marea Britanie, mai repede decât ne imaginăm şi e posibil ca această nouă tulpină să nu fie încă detectată în România, doar pentru că nu avem kiturile de testare adaptate pentru această nouă situaţie epidemiologică.
Austria, Danemarca şi Italia, Franţa, şi Germania, au raportat deja primele cazuri şi, paradoxal, cu toate aceste semnale de alarmă, numărul testelor este în scădere în România, evident şi numărul persoanelor depistate.
Doar secţiile de terapie intensivă din reţeaua de coronavirus sunt pline până la refuz cu cazuri grave şi s-a ajuns ca, în câteva minute, un pat liber la terapie intensivă să fie ocupat. Problema este ce facem acum, pentru că pe cifre, pe ceea ce spun epidemiologii, am pierdut controlul epidemiologic, şi controlul epidemiologic se pierde când rata de pozitivare depăşeşte 10%, iar testăm din ce în ce mai puţin, clar că lucrurile nu merg, că n-au cum să meargă bine”, a declarat Ciuhodaru.
”Discutăm de un efect care se cumulează”
Mă uit şi la capacitatea noastră oficială maximă de vaccinare. Este de 150.000 de doze ori patru, înseamnă 600.000 de oameni pe lună. La o creştere cu 50% a ratei de infectare, virusul poate să producă mai mult de două milioane de infecţii, chiar dacă noi vom detecta doar 200.000.
Noua tulpină pare să fie cu 70% mai infecțioasă spun unii, dar şi o creştere cu 50% a vitezei de infectare e suficientă pentru a produce creşteri accelerate, aşa cum se observă deja în Anglia. Iar dacă mărim cu 50% rata de infectare, curba va arăta mult mai dramatic.
De fapt discutăm de un efect care se cumulează. Acum, ne uităm pe cifre, este matematică elementară. Dacă am face cele 50.000 de teste, nu le-am făcut niciodată, apropo de capacitatea de testare, şi am detecta 10.000 de cazuri pe zi, gândiţi-vă şi dumneavoastră câte cazuri ar fi în România, în fiecare lună, iar dacă înmulţim puţin şi practic cazurile nedepistate, acei ,,purtători asimptomatici,, vedem că ar fi cam un milion şi jumătate de cazuri de infecţie.
Iar în şase luni ajungem undeva pe la 9 milioane de cazuri care deja reprezintă un număr semnificativ. În schimb, pe această idee, cu 600.000 de cazuri, cu 300.000 de cazuri vaccinate în fiecare lună, vom obţine peste ani şi ani, acea 60-70% rată de imunizare în populaţie.”, a mai spus medicul.