Presedintele Constantinescu si ministrul de externe au evocat nominalizarea noastra in fruntea listei cu prieteni ai aliantei. Cele sapte tari din Balcani care sprijina efortul umanitar al bombardierelor NATO vor primi ajutoare in dolari. Cat revine fiecaruia va depinde de efortul si zelul pretendentilor. Pe contribuabilul american prea putin il intereseaza daca banii sai ajung in Bulgaria, Macedonia sau Romania. Toate aceste tari sunt undeva la mama dracului. Daca CNN anunta ca un stat oarecare din Balcani da un capat de ata sarbilor, atunci e logic ca oamenii aceia sa fie taiati din portie. Adevarate sau nu, acuze de felul celei lansate de Sofia la adresa Romaniei vor cantari greu la impartirea banilor. In aceasta competitie mediatica pentru ajutoare este posibil sa primim si alte palme peste ceafa. C’asa-i la coada.
Iar platitorul de taxe occidental nu poate fi invinuit ca nu stie cum e situatia reala pe malurile Dunarii. Ce, romanii stiu ce-i pe Congo? Cand a izbucnit conflictul intre populatiile hutu si tutsi, in inima Africii, CNN a stabilit criterii clare: hutu sunt cei buni pentru ca sunt minoritari, inalti, frumosi si democrati, spre deosebire de majoritarii tutsi, cei rai, mici, cracanati si cu apucaturi de canibali.
In urmatorii patru ani, tarile din zona, Congo, Uganda, Rwanda si Burundi au primit sau li s-au taiat ajutoarele occidentale dupa atitudinea fata de cele doua populatii. Pentru telespectatori, minele de cobalt, diamante si aur din regiune ar fi fost argumente prea subtiri. Calitatea de hutu obtinuta acum de Romania in fata opiniei publice americane va trebui confirmata zi de zi prin declaratii de adeziune si fidelitate catre tabara celor buni. La cea mai mica greseala, bananele promise vor ajunge doar la vecini.