Am putea asista la federalizarea Europei?

Statele cu vechime in cadrul Uniunii Europene s-au divizat in ceea ce priveste un plan de salvare a bancilor din Europa. Irlanda a incercat sa adopte singura un plan de revitalizare a economiei, in timp ce Germania si Franta si-au exprimat dezacordul profund in privinta alegerii unei „solutii de tip Paulson” pentru Europa. Cu toate acestea, criza financiara de pe Batranul Continent are si un efect mai putin dorit de catre mai-marii de la Bruxelles: readucerea in discutie a adoptarii

Statele cu vechime in cadrul Uniunii Europene s-au divizat in ceea ce priveste un plan de salvare a bancilor din Europa. Irlanda a incercat sa adopte singura un plan de revitalizare a economiei, in timp ce Germania si Franta si-au exprimat dezacordul profund in privinta alegerii unei „solutii de tip Paulson” pentru Europa. Cu toate acestea, criza financiara de pe Batranul Continent are si un efect mai putin dorit de catre mai-marii de la Bruxelles: readucerea in discutie a adoptarii unei eventuale structuri de tip federal in Europa.

 

Jean-Dominique Giuliani, presedintele Fundatiei Robert-Schuman arata ca, in lipsa unor institutii federale, Europa va incerca sa iasa din criza prin diferite acorduri interguvernamentale, insa in viitorul nu tocmai indepartat o structura administrativa si politica asemanatoare celei Statelor Unite ar putea fi propusa sau chiar impusa si europenilor.

 

Giuliani arata ca, desi aceasta teza este contestata de multi, trebuie admis faptul ca, daca se doreste o iesire din criza cat mai eficienta, atunci este nevoie imperativa de proceduri federale.

 

Sursa: L’Express