Elon Musk, pe cale să devină primul trilionar din lume până în 2027, conform unui nou raport
Elon Musk, șeful Tesla, SpaceX și al platformei de social media X (fostă Twitter), este pe cale să devină primul trilionar din lume până în 2027, potrivit unui nou raport al Informa Connect Academy, citat de jurnaliştii The Guardian.
Averea lui Musk a crescut cu o rată medie anuală de 110%, iar în prezent este cea mai mare din lume, fiind estimată la 251 de miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index. Raportul a fost publicat vineri.
Conform analizei, al doilea potențial trilionar al lumii ar putea fi Gautam Adani, fondatorul conglomeratului de afaceri Adani Group din India. Adani ar putea atinge această sumă în 2028, dacă rata de creștere anuală a averii sale rămâne la 123%.
În plus, Jensen Huang, CEO Nvidia, și Prajogo Pangestu, mogulul indonezian din domeniul energiei și mineritului, ar putea deveni și ei trilionari până în 2028, dacă traiectoriile lor de creștere financiară se mențin.
Un alt miliardar în cursa pentru a atinge o avere de un trilion de dolari este Bernard Arnault, președintele și directorul executiv al LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, al treilea cel mai bogat om din lume, cu o avere de aproximativ 200 de miliarde de dolari. Arnault ar putea atinge pragul de un trilion de dolari în 2030, la fel ca și Mark Zuckerberg, CEO al Meta.
Primul miliardar al planetei a fost un american, în anul 1916
În ultimele luni, mai multe companii au atins o capitalizare bursieră de peste 1 trilion de dolari. Printre acestea, Berkshire Hathaway a depășit pragul de 1 trilion la sfârșitul lunii august, înainte de aniversarea de 94 de ani a fondatorului său, Warren Buffett.
Nvidia s-a alăturat clubului trilionar în mai 2023, iar în iunie a atins o valoare de piață de 3 miliarde de dolari, situându-se după Microsoft și înaintea Apple ca a doua cea mai valoroasă companie din lume.
Deși discuțiile despre cine va deveni primul trilionar din lume au captat acum atenția publicului, această fascinație a început încă din 1916, când John D. Rockefeller, fondatorul Standard Oil, a devenit primul miliardar din lume.
Cu toate acestea, acumularea de bogăție extremă a ridicat îngrijorări. Un raport a arătat că cei mai bogați 1% din populația globală sunt responsabili pentru emisii de carbon mai mari decât cele ale celor mai săraci 66%, contribuind astfel la criza climatică în curs.
Recent, Musk a fost implicat într-o controversă online, după ce a distribuit o postare pe platforma sa, X, în care recomanda un interviu între Tucker Carlson și podcasterul Darryl Cooper.
Cooper a susținut în interviu că regimul nazist nu a avut intenția de a ucide atât de mulți oameni în timpul Holocaustului și a pus parțial vina pe Winston Churchill. Postarea a atras critici masive, iar Musk a șters-o ulterior. Casa Albă a condamnat interviul drept „o insultă dezgustătoare și sadică”.
De asemenea, Musk și-a exprimat recent sprijinul pentru Donald Trump în alegerile prezidențiale americane din noiembrie.