Această decizie face parte dintr-un acord foarte larg asupra unui pachet de măsuri în telecomunicaţii, înregistrat în noaptea de marţi spre miercuri între negociatorii Parlamentului European şi cele 28 de ţări membre ale UE, potrivit Agerpres.

"Pentru a spori protecţia cetăţenilor UE" a fost prevăzut să fie pus în funcţiune "un sistem de transmisie a avertismentelor publice către cetăţeni pe telefoanele lor mobile", informează Comisia Europeană într-un comunicat. "Sistemul le va permite cetăţenilor şi călătorilor să fie informaţi cu privire la ameninţările iminente sau în curs în zona unde ei se găsesc", adaugă Comisia. 

Ideea acestui sistem a fost introdusă de eurodeputaţi şi se inspiră din principiul lui 112, numărul general de urgenţă care poate fi apelat de la orice telefon fix sau portabil în toate ţările membre ale UE, pentru a chema o ambulanţă, pompierii sau poliţia. 

Un asemenea sistem există din 8 noiembrie 2012 în Olanda, care a fost prima ţară din lume ce a pus în funcţiune un asemenea dispozitiv, pentru a preveni atât atentatele, cât şi inundaţiile, a declarat pentru AFP cabinetul de presă al eurodeputatului olandez Lambert Van Nistelrooij. 

În Franţa, la sfârşitul lui mai, guvernul a decis să pună capăt, din cauza unei serii de viruşi, aplicaţiei de alertă în caz de atentat SAIP pentru smartphone, menită să informeze populaţia prin reţelele sociale şi pusă în aplicare după atentatele din 2015.