Cei de la New York Times au făcut o analiză pornind de la tragedia din Albania. În material, însă, sunt incluse mai multe țări, printre care România și Bulgaria. Concluzia acestora este devastatoare: nimeni nu este pregătit din punct de vedere al prevenirii și reducerii riscurilor.

Subiectul abordat de cei de la New York Times a fost abordat și de secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat. El a susținut, la Antena 3, analiza făcută de New York Times este una foarte pertinentă.

Raed Arafat a reacționat

„În Albania clădiri construite recent s-au prăbușit la cutremurul care a fost acolo. Problema noastră în România este partea de prevenire, noi ne-am pregătit pe partea de răspuns. Rămânem cu foarte multe clădiri cu risc major în caz de seism”, a declarat Arafat.

„Indiferent de pregătirea pe care o realizăm din punctul de vedere al dotării serviciilor de intervenție și al pregătirii populației, singura soluție pentru reducerea riscului și pentru prevenirea unui număr mare de decedați și răniți rămâne intervenția din timp asupra clădirilor cu probleme și consolidarea lor, sau chiar demolarea și reconstruirea lor, acolo unde este cazul”, a comentat Raed Arafat.

Analiza care provoacă îngrijorare

„Mergând pe străzile orașului vechi din București, vizitatorii cu un ochi atent vor observa cercuri roșii – chiar deasupra liniei ochilor – pe sute de clădiri. Au fost puse acolo de către ingineri pentru a clasifica clădirile cu cel mai mare risc în caz de activitate seismică. Doar în capitala românească, 349 de structuri au fost considerate cu cel mai mare risc și probabil să se prăbușească la un cutremur major. Multe dintre ele sunt complexe de apartamente. Sute de alte clădiri riscă să sufere daune structurale majore. Și acestea sunt doar cele care au fost inspectate”, se arată în articolul din The New York Times.

De la București, în România, la Sofia, în Bulgaria, și în alte țări balcanice din sud-estul Europei, guvernele succesive nu au reușit să abordeze riscurile pe care le prezintă imbătrânirea clădirilor. Au încurajat boom-urile de construire în anii 90, în timpul tranziției de la comunism la capitalism, în care standardele de siguranță adesea au fost ignorate, notează publicația americană. Rezultatul este că milioane de oameni trăiesc în case puțin probabil să supraviețuiască unui cutremur major, spun specialiștii.

România a cunoscut două cutremure devastatoare în secolul XX. În 1940, un cutremur cu magnitudinea de 7,4 a izbucnit în Vrancea, în estul României, și a provocat distrugeri pe scară largă.