România mai mult contribuie decât primeşte de la bugetul comunitar. La doi ani şi jumătate de la aderare, raportul costuri-beneficii este de 6:1. Rata generală de absorbţie: 4,6%. Plăţile efectuate de la aderare până la începutul lunii iunie au însumat 295 de milioane de euro pentru proiectele finanţate prin instrumentele structurale şi 258 de milioane de euro prin programul destinat agriculturii şi dezvoltării rurale. În schimb, România a contribuit cu peste trei miliarde de
România mai mult contribuie decât primeşte de la bugetul comunitar. La doi ani şi jumătate de la aderare, raportul costuri-beneficii este de 6:1. Rata generală de absorbţie: 4,6%.
Plăţile efectuate de la aderare până la începutul lunii iunie au însumat 295 de milioane de euro pentru proiectele finanţate prin instrumentele structurale şi 258 de milioane de euro prin programul destinat agriculturii şi dezvoltării rurale. În schimb, România a contribuit cu peste trei miliarde de euro la bugetul UE, din 2007 şi până la data de 22 iunie a acestui an, conform Ministerului Finanţelor. Alocarea financiară de la bugetul UE pentru perioada 2007-2009 este de 5,6 miliarde de euro prin instrumentele structurale şi trei miliarde de euro prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
Tabloul la zi al absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune arată că, la sfârşitul lunii mai 2009, din 8.221 de proiecte depuse, obţinuseră decizii de finanţare 1.057, alte 3.113 fiind respinse.
Pe competitivitate, absorbţie de 13%
Potenţialii beneficiari sunt interesaţi. Dovadă, numărul mare de proiecte depuse în acest an: peste 2.000.
Ştefan Ciobanu, director general, ACIS