„AMA face clarificări cu privire la poziţia faţă de vaccinurile împotriva COVID-19. Ca parte a eforturilor continue de monitorizare a impactului COVID-19 asupra activităţii antidoping la nivel mondial, Agenţia Mondială Anti-Doping (AMA) doreşte să ofere clarificări sportivilor şi celorlalţi parteneri, cu privire la statutul vaccinurilor împotriva SARS-Cov-2 raportat la Lista Interzisă. Sănătatea sportivilor este cea mai importantă preocupare a AMA (WADA) pe perioada acestei pandemii, iar aceştia pot fi asiguraţi că, în eventualitatea puţin probabilă în care un vaccin ar cauza o încălcare a reglementărilor antidoping conform Codului Mondial Antidoping, supravegherea de către AMA (WADA) a oricărei gestionări ulterioare a rezultatelor va garanta că vaccinurile şi principiile antidoping nu intră în conflict. Pentru a fi mai clari, în ciuda noutăţii acestor vaccinuri, nu există niciun motiv să credem că astfel de vaccinuri ar contraveni reglementărilor antidoping.”, anunţă Agenţia Mondială Anti-Doping.

AMA a luat legătură cu companiile farmaceutice

Agenţia Mondială Antidoping a încheiat un memorandum de înţelegere cu diferite companii farmaceutice, inclusiv cu Pfizer, precum şi cu organismul reprezentativ al acestei industrii, Federaţia Internaţională a Asociaţiilor şi Producătorilor din Domeniul Farmaceutic (IFPMA).

„AMA este în permanentă legătură cu aceştia pe această temă, pentru a stabili compoziţia exactă a diferitelor vaccinuri puse în prezent la dispoziţie. AMA va continua să comunice cu sportivii şi ceilalţi parteneri, pe măsură ce apar noi informaţii relevante. Având în vedere că vor exista mai multe vaccinuri dezvoltate şi utilizate, este prematur să facem declaraţii definitive privind compoziţia lor; însă, sportivii pot fi încrezători că AMA va continua să monitorizeze toate informaţiile disponibile şi îi va consilia, atât pe ei cât şi pe alţi membrii ai comunităţii antidoping, în cazul în care vreun ingredient al vreunui vaccin ar ridica probleme”, se mai precizează în comunicarea ANAD.

În România, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, prima fază fiind destinată lucrătorilor din sistemul medical şi din domeniul asistenţei medico-sociale. În prezent se derulează cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare, fiind vizate persoanele în vârstă de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum şi personalului-cheie care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale. Ultima etapă este destinată vaccinării populaţiei generale.