„Amânarea nu este deloc un lucru bun, mai ales după toate pregătirile şi aşteptările cu privire la privatizare. Statul nu are niciun avantaj în competiţia cu sectorul privat“, a declarat, pentru Capital, Juan José Fernandez – Ansola, Senior Resident Representative al FMI în România şi Bulgaria. În opinia sa, „cel mai bine ar fi ca statul să lase îmbunătăţirea CEC pe seama unui investitor strategic, pentru a face din bancă o instituţie competitivă în noul mediu financiar de după aderare“.
La finele trimestrului III din 2006, cota de piaţă a CEC, aflat pe locul opt în topul băncilor, coborâse la 4% din totalul activelor bancare. Va putea statul să obţină pe CEC, peste unul sau doi ani, mai mult decât cele 560 de milioane de euro oferite acum doar de grecii de la NBG (pentru aproape 70% din bancă)? Şi aceasta în condiţiile în care Ministerul Finanţelor va investi 150 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea situaţiei CEC? „Nu ne putem pronunţa asupra acestui lucru, care va depinde de condiţiile viitoare generale ale pieţei. Totuşi, în prezent, aceste condiţii sunt favorabile pentru vânzarea instituţiilor bancare“, spune reprezentantul FMI.
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că vânzarea CEC ar fi fost posibilă anul acesta doar în cazul unei evaluări de cel puţin un miliard de euro pentru întreaga bancă, deci a unei oferte de minimum 700 de milioane de euro pentru pachetul scos la licitaţie.