Amânarea plăţii ratelor: 150.000 de persoane au depus cereri în doar 4 zile. Ce înseamnă asta raportat la totalul creditelor

Ordonanţa de urgenţă care permite amânarea plăţii ratelor bancare a intrat în vigoare, iar românii se folosesc deja din plin de prevederile ei. Florin Dănescu, preşedintele executiv al ARB, spune că există totuşi şi cazuri aparte.

În urma întrării în vigoare a ordonanţei care permite amânarea plăţii ratelor la bancă, în 4 zile, numărul românilor care au înaintat o astfel de cerere a ajuns la circa 150.000. Asta înseamnă aproximativ 10% din totalul creditelor acordate de băncile care activează în România.

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociației Române a Băncilor, afirmă că oamenii nu se înghesuie imediat să ceară amânarea plăţilor şi cântăresc bine înainte de a face o solicitare, unii chiar renunţând după ce au văzut noul scandențar.

„E o creștere foarte rapidă, dar ne bucurăm că avem clienți carre cântăresc cu mare responsabilitate această opțiune și realizează că o solicitare făcută pe termen mai lung decât e nevoie nu este necesară”, a declarat Florin Dănescu pentru Digi24.

Nu toţi clienţii au cerut o amânare pentru 9 luni

Oficialul ARB mai spune că sunt destui clienţi care au cerut o amânare pentru mai puţin de 9 luni, termenul maxim prevăzut în ordonanţa de urgenţă a Guvernului.

„O amânare pe termen mai lung decât au nevoie i-ar putea încărca fără rost pentru perioada următoare”, a mai declarat Dănescu, potrivit digi24.ro.

Oficialul ARB a semnalat şi o problemă cu care se confruntă băncile: liniile telefonice ale acestora sunt suprasolicitate. Florin Dănescu îi îndeamnă pe români să transmită cererile de amânare prin e-mail. El a precizat că amânarea intră în vigoare de la momentul solicitării, nu din momentul aprobării, care are termen de 15 zile. În plus, persoanele care cer amânarea plăţii ratelor trebuie să declare pe propria răspundere că au fost afectați direct sau indirect de criza COVID-19.