Goana dupa senzatii noi si abundenta, din ultima vreme, de echipamente, de gheata, i magazinele de specialitate rominesti au facut din cataratul pe gheata o adevarata moda si la noi.
Noua moda, imprumutata de la vecinii occidentali, care organizeaza chiar si campionate mondiale de catarat pe gheata a prins destul de greu la alpinistii romini, i mare parte din cauza faptului ca echipamentul pentru astfel de expeditii este mult mai scump decit acela pentru catarat pe stinca. Conform Alpinism.fx.ro, un site specializat pentru iubitorii alpinismului, practic, pina acum doar 50 de persoane practicau oficial cataratul pe gheata la noi i tara. Un alt impediment i dezvoltarea acestui sport a constituit si lipsa de trasee „oficiale” de gheata, i afara de faptul ca, i Rominia, nu prea exista conditii geografice si climaterice care sa duca la formarea unui „teren” adecvat practicarii acestui sport.
in ciuda acestor impedimente, au aparut, i premiera, citeva trasee intrate deja „i circuit” ca trasee de gheata. Principalele zone pentru catararea pe gheata sunt i Muntii Bucegi la Cascada Urlatoarea, preferata i perioadele i care debitul redus al apei permite ighetarea ei completa. Tot i Bucegi, pasionatii de extrem gasesc iarna o zona ialta de 20 de metri, unde se pot distra pe gheata. Este vorba de Vilcelul inspumat, mai sus de Refugiul Salvamont, unde se gasesc bucati de gheata de cinci-sase metri, pe care se poate practica „ice-bouldering” la o iclinatie de 75-90 de grade. Un alt loc cautat este cascada cunoscuta sub numele de Magheru, din Vilcelul Spumos. Aceastea sunt, probabil, locurile cele mai frecventate de bucurestenii doritori de catarare pe gheata.
Paradisul ghetii este i Fagaras
Pentru aceia care nu pot ajunge i Muntii Bucegi atit de usor, exista si alte oportunitati, principala atractie fiind i Muntii Fagaras, la Caldarea Bilea, de la marginea lacului cu acelasi nume, pe versantul nord-estic al Muntelui Paltinul, denumita de cataratori „paradisul ghetii”.
Aceasta zona concureaza la titlul de leagan al catararii pe gheata i Rominia, fiind singura din tara cu trasee cu linii si grade definite. Acest traseu a fost realizat i premiera i 1995 de catre membrii Alpin Club, condusi de Dan Borcea, cunoscut cu porecla „Castorul”. Aici iclinatia medie este de 70-80 de grade, dar se poate ajunge si la 90 de grade, iar ialtimea falezei sticoase este de maximum 60 de metri. De asemenea, un punct de atractie i muntii Fagaras il constituie si Cascada Bilea.
Abordarea acestui gen de trasee implica isa un grad de risc deosebit. Pentru doritorii de senzatii tari pe gheata, este bine de stiut ca o astfel de actiune implica stapinirea unei bune tehnici de escalada, dublata de o experienta si o pregatire fizica adecvate. Riscurile pindesc la fiecare pas un catarator, mai ales ca amplasarea mijloacelor de asigurare i gheata (pitoanele de gheata) este dificil de efectuat si, i general, nesigura, din cauza rezistentei scazute a ghetii la preluarea unui eventual soc provocat de caderea i coarda.
De asemenea, mai mult ca la orice gen de ascensiuni, echipamentul folosit si modul lui de itretinere joaca un rol crucial i succesul oricarei ascensiuni.
Acest gen de actiune este total interzis icepatorilor sau a cataratorilor solitari. De aceea, este de preferat pentru aceia care doresc sa se lanseze i sporturi extreme, si mai ales i catararea pe gheata, sa se iscrie itr-un club de specialitate unde se pot antrena si, eventual, participa la astfel de expeditii. Este vorba de cluburi afiliate la Federatia Romina de Alpinism si Escalada (FRAE).
in Rominia sunt 450 de „extremisti”
„La escalada sunt afiliati peste 450 de sportivi, dar la concursurile de escalada au participat i acest an aproximativ 100. Numarul total al sportivilor afiliati la FRAE depaseste 2.000, dar i acestia sunt inclusi si alpinistii, speologii si salvamontistii”, ne declara Sandra Badralexe, vicepresedinte FRAE.
Taxele de afiliere la federatie sunt de doua tipuri. Prima oferta este pentru aceia care sunt inscrisi la un club de specialitate: taxa de legitimare este de 80.000 lei si taxa de legitimatie 30.000 lei, restul de cheltuieli fiind suportate de clubul respectiv. Al doilea tip il constituie iscrierea individuala, pentru acest tip de „afiliere” sportivul trebuind sa achite o taxa de 300.000 lei si taxa anuala de participare de 200.000 lei.
De preferat isa este ca sportivul sa faca parte dintr-un club cu care sa participe la antrenamente si chiar la expeditii. Astfel, acesta beneficiaza de citeva facilitati la achizitionarea echipamentului si la pastrarea conditiei fizice necesare.    
Cluburi de alpinism
Alpin Club Carpatic
· Taxa de antrenament la panou – 100.000 lei pe luna
· Cursuri de instruire catarare – 300 – 500.000 lei pe luna
· Sportivi de performanta – 10
· Sportivi iscrisi la panou – 60-70 lunar
· O parte din echipament este pus la dispozitie de club.
Clubul Floarea de Colt – Emilian Cristea
· Taxa de iscriere – 18.000 lei pe an
· Initiere montana, turism montan si initiere i alpinism, expeditii i munti, tabere ecologice
· O parte din echipament este pus la dispozitie de club.
Federatia Romina de Alpinism si Escalada
Afiliere printr-un club
· Taxa de legitimare – 80.000 lei
· Taxa de legitimatie – 30.000 lei
Afiliere individuala
· Taxa de afiliere – 300.000 lei
· Taxa anuala de participare – 200.000 lei.

Trasee pentru caL?arare pe gheaL?a
Muntii Bucegi
· Cascada Urlatoarea
inaltime: 7-8 m, latime: 4-5 m,
iclinatie: 75-80 grade.
· Valea Jepilor/Vilcelul inspumat
inaltime: 20 m, latime: 10 m,
iclinatie: 75-90 grade.
Muntii Fagaras
· Caldarea Bilea – cascada de la marginea lacului
inaltime: 15 m, latime: 10 m,
iclinatie: 75-90 grade.
· Negoiu – Caldarea Saratii
inaltime: 35-40 m, iclinatie:
65 – 85 grade, altitudine: 2.100 m.
Piatra Mare – Canionul sapte Scari
Greu de explorat din cauza debitului mare al apei, care se mentine i tot cursul anului. Exista multe zone cu potential de „ice bouldering”.

Echipament minim pentru caL?ararea pe gheaL?a
· Coarda 50 – 60 metri – 1.350.000 lei/50m
· Bocanci – 850.000 lei
· Coltari – 1.260.000 lei
· Piolet – 1.950.000 lei
· Casca – 930.000 lei, plus 4 – 6 pitoane de gheata si 3 – 4 bucati pitoane de stinca.
· Bluza – 400.000 lei.
Sursa: www.Aplinet.ro