In Sinaia, de exemplu, proprietarii vilelor mari, de peste 300 mp, construite in primul val, intre anii 1993-1995, le vand si vor sa-si construiasca altele, cu materiale de constructie, finisaje si instalatii de ultima generatie. Este ca la masini: ai un BMV din 93, dar iti doresti unul din 2003. Numai ca la case, si mai ales la vilele proprietate personala cu suprafete foarte mari, care au necesitat investitii substantiale, piata nu asigura serviciul „buy-back”. Asa ca poate dura ani de zile sa valorifici o asemenea proprietate. Mai ales ca potentialii cumparatori, care-si cauta pe piata case scumpe, le vor noi-noute, cu instalatii moderne si finisaje desprinse din cataloagele de azi. In concluzie, trecand in revista ofertele vanzatorilor si solicitarile cumparatorilor, putem spune ca rar se intalnesc. Exista insa si oferte de case medii ca finisaje si suprafata, asa cum se cere, si exista si „colectionari” de vile deosebite, care nu se uita la bani cand isi doresc o casa anume, bine pozitionata. Imbucurator este faptul ca, dupa o acalmie de doi ani, piata imobiliara pe acest segment incepe sa fie mai activa. Creste cererea de proprietati -case si terenuri – in Brasov, imprejurimile acestuia sau in statiunile de pe Valea Prahovei.

In Sinaia se schimba moda la vile

„Exista o explozie a cererii de terenuri foarte bune si de case noi. Cumparatorii isi doresc, in general, o casa cu living si trei dormitoare si au un buget de aproximativ 100.000 dolari”, afirma Sergiu Tofan, director al agentiei imobiliare Intermont din Sinaia. si o alta caracteristica este faptul ca nu tin sa aiba case foarte mari, cu suprafete in exces: isi doresc un tip de compartimentare (nelipsitul living al anilor 2000) si bai suficiente, cateva dormitoare.
La vanzare sunt insa foarte multe vile construite intre anii 1993-1995, cu materiale de constructie de alta generatie deja, traditionale si cu suprafete foarte mari, cuprinse intre 300 si 500 mp construiti. „Se vand pentru a construi altele cu alte finisaje”, explica Sergiu Tofan. Preturile acestora sunt de regula cuprinse intre 150.000 si 200.000 USD.
Unele dintre aceste case de care s-au plictisit proprietarii merita atentia. Vila din fotografiile 2, 3, 4, 5, 6 este una de referinta in Sinaia, fiind remarcata de turistii care urca spre Taverna Sarbului, atat datorita arhitecturii deosebite (proiectul a si castigat un premiu la un concurs de arhitectura), cat si amplasamentului – cu toate ca se afla in interiorul statiunii dispune de un cadru natural deosebit si are teren suficient pentru a oferi intimitate.
Casa a fost construita in perioada 1995-1996, din caramida si a fost placata cu lemn si piatra, pentru a oferi un aspect rustic si a se incadra in peisajul montan. Arhitectul Dan Manea, care a realizat proiectul, a mers pana la detaliu: de la parchetul din lemn natur si finisajele din piatra la interior, pana la portile si usile garajului imbracate in lemn si fier forjat.
Vila se desfasoara pe trei nivele – parter, etaj si mansarda si cuprinde: bucatarie echipata complet (cuptor cu microunde, masina de spalat vase etc.), living, de 50,8 mp, o baie si doua terase la parter, trei dormitoare cu balcoane la etaj si o baie. Proprietarul cere 380.000 USD, iar agentul care-l reprezinta considera ca aceasta este deja un reper in statiune, ea fiind aleasa pentru filmarile unei pelicule frantuzesti.

Brasovenii cumpara case la periferie

In Brasov se cauta si se vand casele noi de la periferii, cu finisaje moderne. De cele mai multe ori, brasovenii care vor sa-si cumpere o casa noua isi pot permite intre 40.000 si 70.000 dolari. „Exista oferte la vanzare intre aceste limite, in zonele vechi ale orasului, precum Scheii Brasovului sau cele foarte noi, in dezvoltare, precum Bronzului, unde s-a construit intens in ultimii ani”, afirma Zoltan Haller, director al agentiei locale Zoltim. In zonele centrale, semicentrale si ultracentrale nu se gasesc insa vile noi care sa se incadreze in bugetele celor mai multi dintre solicitanti si, de aceea casele din aceste zone se vand mai greu. „In zonele semicentrale si centrale preturile sunt de peste 70.000 de dolari pentru casele noi. La 150.000 de dolari se poate cumpara o vila cu o vechime de pana-n zece ani, cu o suprafata desfasurata de 450-550 mp si cu un terende 500-600 mp. Pentru un amplasament ultracentral, pentru o vila similara se cere si 200.000-230.000 de dolari”, adauga Zoltan Haller.
Casa din fotografiile 1 si 7 este una din casele noi de vanzare aflate intr-o zona in plina dezvoltare, unde in ultimii zece ani s-au construit sute de vile. Exista infrastructura, retele de apa si canalizare. Proprietarul cere 45.000 de euro, pret in care este inclus si terenul de 600 mp. Casa are doua nivele – la parter are un living generos, o baie, bucatarie si hol, iar la mansarda trei camere, doua bai si o terasa. „Pretul este echivalentul unui apartament de patru camere din Centrul civic”, sustine directorul agentiei imobiliare Zoltim, care a calculat ca investitia in aceasta casa ar aduce un castig anual de 5-10%.
Ca toate orasele mari ale tarii si Brasovul tinde sa-si extinda zonele rezidentiale spre periferii. Agentia Nationala pentru Locuinte construieste sute de case noi intr-o comuna apropiata, iar un investitor privat are un proiect de ansamblu rezidential la Timisul de Jos, o comuna situata intre Predeal si Brasov, foarte aproape de municipiu. O zona foarte scumpa este si la iesirea din oras spre statiunea Poiana Brasov, cunoscuta sub denumirea de Dealul Spirii. Multe din vilele construite recent aici sunt scoase la inchiriere si foarte putine sunt de vanzare.