Compania Amazon se alătură celor ce susţin utilizarea legală, la nivel federal, a marijuanei în Statele Unite.

Amazon va elimina testele privind utilizarea marijuanei la angajare

Compania fondată de Jeff Bezos, care nu vinde canabis pe portalul său, a anunțat, într-o postare pe blog, că va „sprijini activ” propunerea de reglementare. Și a dat un exemplu practic despre cum intenționează să facă acest lucru: eliminând testele privind utilizarea marijuanei ca parte a procesului de selectare a angajaților săi.

„În trecut, la fel ca mulți angajatori, am exclus candidații atunci când erau depistaţi pozitiv la testul pentru consumul de marijuana”, a spus managerul de retail, Dave Clark. „Cu toate acestea, pe măsură ce legile statului încep să se miște în Statele Unite, am schimbat cursul”.

În practică, de-acum înainte, marijuana va fi tratată la fel ca şi consumul de alcool în selecția personalului, potrivit repubblica.it.

O alegere care vine după unele controverse: în martie, compania Amazon a fost acuzată că a încălcat legea din New York deoarece a supus candidații la teste pentru utilizarea marijuanei care acum sunt interzise.

Efectele liberalizării marijuanei

În Italia, Riccardo Magi, deputat al +Europa/Radicali, care a depus un proiect de lege la Comisia Justiției, susține aprobarea cultivării canabisului pentru uz personal. Liberarizarea marijuanei ar putea avea două efecte: cel certificat de Cato Institutes, care a demonstrat cum în SUA liberalizarea nu a dus la o creștere a consumului în rândul tinerilor; și efectul asupra veniturilor din muncă și impozite.

În Statele Unite, industria are acum 321.000 de lucrători direcţi și indirecţi, iar California colectează sute de milioane de venituri fiscale. În baza studiilor realizate de Universitatea Sapienza și Universitatea din Messina, Magi estimează că se poate ajunge la o „cifra de afaceri de 6 miliarde de euro, odată cu crearea a mii de locuri de muncă”.

Alte inovaţii anunţate de către Amazon

Domeniul marijuanei nu este singurul în care Amazon a anunțat inovații. În aceeaşi postare, compania explică o revizuire a sistemului „Time off Task”, un software care măsoară productivitatea angajaților responsabili cu sortarea, ambalarea și manipularea coletelor. Un mecanism propus pentru eficientizarea proceselor şi folosit pentru depistarea leneşilor „poate fi interpretat greșit”, aşa cum a recunoscut Clark.

În ultima perioadă, au existat critici ale sindicatelor privind rata ridicată de accidente de muncă din depozitele Amazon. Relaxarea sistemului de control al planificării depozitelor ar trebui să ne permită să ne întoarcem la „obiectivul principal”, care este „acela de a  înțelege dacă există probleme cu instrumentele pe care le folosesc oamenii pentru a fi productivi și, de-abia în al doilea rând, pentru a identifica angajații care nu sunt performanți”, a explicat Clark.

După ce această metodă a fost acuzată că provoacă un stres inutil, întrucât nu lasă suficient timp, de exemplu, pentru a merge la baie, „începând de astăzi, ‘Time off Task’  va dura în medie, mai mult”, a asigurat managerul.