UPDATE: Plenul Camerei Deputaţilor a respins începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta cu 231 voturi pentru şi 120 împotrivă.
UPDATE: Victor Ponta: Încrederea investitorilor în România nu s-a schimbat
Premierul Victor Ponta a declarat marţi că încrederea investitorilor în România nu a fost afectată de criza politică, care în opinia sa urmează să se încheie vineri, transmite Reuters.
'Cursul de schimb al leului, toate datele privind încrederea investitorilor în România nu s-au modificat şi de aceea este important să arătăm că nu avem de-a face cu o criză pe termen lung', a declarat Victor Ponta la o întâlnire cu jurnaliştii străini.
În context, premierul a precizat că discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană pentru revizuirea acordului preventiv vor avea loc conform calendarului stabilit anterior, la finele acestei luni sau începutul lunii iulie. Victor Ponta a precizat că măsurile de relaxare fiscală planificate de Guvern, care ar urma să fie discutate şi cu delegaţia FMI şi CE, vor fi aprobate de Parlament până la finele lunii iunie.
UPDATE: Reacţia lui Klaus Iohannis:
Îmi mențin punctul de vedere conform căruia Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție. Regret faptul…
Posted by Klaus Iohannis on Tuesday, June 9, 2015
UPDATE:
Premierul Victor Ponta consideră că votul din Parlament în cazul său este ''un rezultat normal''.
''Este un rezultat normal. 231 la 120. Vreau şi cred că Parlamentul şi Guvernul au obligaţia de a respecta Constituţia şi de a-i apăra mai ales pe alţii, pentru că alţii, oameni simpli, nu au sprijinul pe care am avut eu ocazia să-l am. La asta trebuie să ne gândim de acum încolo'', a spus premierul Victor Ponta, după votul deputaţilor.
Întrebat dacă va merge la DNA pentru a depune noi documente, Ponta a precizat: 'Nu mai vorbesc despre cazuri concrete. Cred că nu e normal. Vorbesc eu şi avocaţii în faţa justiţiei''.
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat marţi hotărârea de respingere a începerii urmăririi penale a premierului Victor Ponta cu 231 de voturi pentru şi 120 împotrivă.
Orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor, a precizat marţi Ambasada SUA la Bucureşti în contextul solicitării de încuviinţare a începerii urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta.
Într-un comunicat de presă remis AGERPRES, ambasada subliniază însă că nu comentează cazuri individuale.
'Instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată desfăşura activitatea complet independent şi trebuie să se respecte întru totul atât legislaţia românească, cât şi principiul unui proces echitabil', se mai arată în sursa citată.
Victor Ponta este urmărit penal de procurorii anticorupţie în dosarul Turceni – Rovinari pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, în calitate de avocat (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat 'Ponta Victor-Viorel').
Plenul Camerei Deputaţilor dezbate şi urmează să voteze marţi solicitarea procurorului general de încuviinţare a începerii urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta.
Luni după-amiază, prim-ministrul a fost audiat pe această temă în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. La final, Ponta a precizat că le-a transmis colegilor jurişti că deciziile politice nu pot să fie cenzurate de un procuror, ci doar deciziile legale.
Comisia juridică a întocmit raport de respingere a cererii procurorului general privind urmărirea penală a lui Victor Ponta. Împotriva începerii urmăririi penale au fost 18 voturi. Pentru au votat 7 deputaţi şi a fost înregistrată o abţinere.