Ambasada Finlandei la Moscova a primit trei scrisori în cursul zilei de joi, 13 aprilie, iar una dintre cele conținea un praf necunoscut. Ambasada a raportat acest lucru autorităților ruse, iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova, a confirmat informațiile.
”Putem confirma un astfel de apel din partea ambasadei Finlandei către Ministerul rus de Externe, potrivit căruia trei plicuri identice adresate atașatului militar și colaboratorilor săi au fost livrate pe 13 aprilie în cutia poștală a misiunii diplomatice”, a spus Maria Zaharova.
Aceasta a continuat prin a spune că Ambasada Finlandei va primi, în cele din urmăm rezultatele anchetei.
De când Finlanda a devenit oficial, la 4 aprilie, cel de-al 31-lea membru al alianței militare conduse de SUA, NATO, relațiile dintre Moscova și Helsinki s-au deteriorat semnificativ. Finlanda, care împarte o graniță terestră lungă cu Rusia, a menținut o politică de nealiniere strategică timp de 70 de ani, după ce a rezistat unei tentative de invazie sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Cu toate acestea, după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Finlanda și-a căutat securitatea prin aderarea la acordul de apărare colectivă al NATO, care declară că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor. Această decizie a marcat sfârșitul efortului Finlandei de a menține relații cordiale cu Moscova.
Rusia spune că își intensifică apărarea la graniță în timp ce Finlanda intră în NATO
Rusia și-a intensificat apărarea frontierelor sale de nord-vest după intrarea vecinului său, Finlanda, în NATO, a declarat comandantul forțelor militare ruse de apărare aeriană și antirachetă într-un interviu publicat luni.
„În aceste condiții, trupele de apărare aeriană exersează protecția frontierei de stat din nord-vest, în conformitate cu nivelul crescut al amenințărilor”, a declarat Andrei Demin, comandantul adjunct al Forțelor Aerospațiale Ruse, pentru ziarul Krasnaya Zvezda, gestionat de Ministerul Apărării.
Suedia, care, ca și Finlanda, a renunțat la decenii de nealiniere militară după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina, rămâne blocată în ceea ce privește NATO, deoarece membrii Turcia și Ungaria refuză să ratifice candidatura Stockholmului din cauza unei litanii de dispute.
Kremlinul a amenințat că va lua „contramăsuri” ca răspuns la ceea ce a descris drept o escaladare și o imixtiune în securitatea națională a Rusiei.