Într-o postare pe contul personal de Twitter, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, anunță că autoritățile române au decis redeschiderea Ambasadei României în Ucraina, la Kiev.
„Autoritățile române au decis redeschiderea Ambasadei României în Ucraina, la Kiev”, scrie pe Twitter Bogdan Aurescu.
Pe de altă parte, în ceea ce privește activitatea din cadrul Ambasadei, ministrul de Externe a precizat că reluare efectivă a acesteia va avea loc în perioada următoare, imediat după ce pregătirile tehnice și de securitate necesare vor fi finalizate. Ministrul nu a dat însă o dată exactă în acest sens.
Care este situația în Ucraina
În ciuda deciziei luate de România, bombardamentele continuă și în aceste momente, însă se pare că Rusia și-a modificat planurile. Ministerul Apărării ucrainean a anunțat în cursul zilei de marți că Moscova și-a luat atenția de la Kiev și se concentrează pe alte mari orașe.
Mai exact, obiectivul noii ofensive ruse în estul Ucrainei este de a prelua total provinciile Lugansk şi Doneţk, de a stabili o legătură terestră între acele teritorii şi Crimeea şi de a distruge forţele armate ucrainene, a spus sursa citată, potrivit Reuters.
„Eforturile principale (ale forţelor ruse) sunt pentru a cuceri poziţiile deţinute de trupele ucrainene şi ruşii nu au renunţat la încercarea de a obţine control deplin asupra oraşului Mariupol”, a explicat Motuzniak.
În același timp, oficialul ucrainean a mai dezvoltat și modul în care armata rusă se pregătește astfel încât să își îndeplinească scopul final.
Ce planuri are Rusia?
„De obicei, ei fac aşa: pregătire a artileriei percutante, o tentativă de a bombarda poziţii speciale, încercări de a contracara acţiunile unităţilor forţelor urmate ale Ucrainei, încercări de a încercui unităţile noastre şi de a captura aşezări. Rusia duce războiul în principal conform cu manualele epocii sovietice”, a subliniat reprezentantul Ministerului Apărării ucrainean.
O reacție în acest sens a venit și din partea Rusiei. Ministerul rus al Apărării a cerut, tot în cursul zilei de marţi luarea de măsuri pentru evacuarea eventualilor civili aflaţi la combinatul siderurgic Azovstal, din portul strategic Mariupol.
Totodată, cu această ocazie, Moscova a transmis și un avertisment cu privire la evoluția conflictului militar. Mai exact, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a estimat că livrările occidentale de arme către Ucraina ameninţă să ducă la prelungirea conflictului militar.
‘„Statele Unite şi ţările occidentale pe care ele le controlează fac totul pentru a prelungi operaţiunea militară specială. Creşterea amplorii livrărilor străine de arme arată hotărârea lor de a convinge regimul de la Kiev de a lupta ‘până la ultimul ucrainean’ ”, a spus Şoigu, potrivit agenţiei de presă Interfax.