Incidentul recent în care fragmente de drone au fost descoperite pe teritoriul României a generat reacții ferme din partea autorităților române și a Ambasadei Rusiei la București. Ministerul Afacerilor Externe a convocat de urgență însărcinatul cu afaceri al Federației Ruse, condamnând violarea spațiului aerian al țării.

În replică, Ambasada Rusiei susține că România nu este ținta niciunui atac și sugerează că incidentul ar putea fi o provocare a Ucrainei. Situația tensionată ridică întrebări legate de securitatea regiunii și de implicațiile conflictului din Ucraina asupra țărilor vecine.

Poziția Ambasadei Rusiei privind incidentele recente referitoare la atac

Ambasada Federației Ruse în România a transmis un comunicat în care afirmă că:

„România nu este ținta niciunui atac din partea Federației Ruse”.

Precizările au fost făcute în contextul în care însărcinatul cu afaceri al Rusiei la București a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe pentru a oferi explicații referitoare la încălcarea spațiului aerian al României de către drone despre care se presupune că aparțin forțelor ruse.

Vladimir Lipaev, ambasadorul Rusiei în România
SURSA FOTO: Ambasada Rusiei

Reprezentanții Ambasadei susțin că nu există „dovezi convingătoare” care să confirme că dronele prăbușite pe teritoriul României ar fi de origine rusă.

În acest sens, aceștia consideră că „nu se poate exclude faptul că incidentele din 13 februarie ar fi putut fi o provocare a Ucrainei”.

Rusia neagă atacurile asupra infrastructurii civile

Diplomații ruși subliniază că țintele atacurilor desfășurate de armata Federației Ruse în Ucraina sunt exclusiv de natură militară.

Conform poziției oficiale a Ambasadei, „nu se efectuează atacuri îndreptate asupra infrastructurii civile”.

Totodată, aceștia insinuează că momentul în care au fost descoperite fragmentele de drone în România ar putea avea legătură cu negocierile în curs privind reglementarea conflictului din Ucraina.

„În lipsa unor dovezi convingătoare privind apartenenţa rusă a dronelor care s-ar fi prăbuşit pe teritoriul României, nu se poate exclude faptul că incidentele din data de 13 februarie ar fi putut fi o provocare a părţii ucrainene pe fondul negocierilor de pace în curs de dezvoltare pentru reglementarea conflictului din Ucraina”, se mai precizează în comunicat.

Reacția autorităților române

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că, în urma verificărilor din teren, au fost descoperite fragmente de drone în două locații din apropierea frontierei cu Ucraina.

Potrivit informațiilor oficiale, acestea erau utilizate de armata rusă în atacurile desfășurate asupra infrastructurii portuare ucrainene situate în zona Dunării.

Autoritățile române au precizat că ambele drone transportau încărcături explozive, care au fost distruse în momentul impactului cu solul. Din fericire, fragmentele au fost găsite în zone nelocuite, eliminând riscul unor victime civile.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă violarea spațiului aerian

În urma incidentului, Ministerul Afacerilor Externe a reacționat ferm, condamnând „încălcarea repetată a spațiului aerian al României de către vehicule fără pilot aparținând forțelor militare ruse”.

„MAE condamnă cu fermitate atacul iresponsabil al forțelor ruse din 13 februarie 2025, când două drone rusești purtătoare de material explozibil au încălcat spațiul aerian și au căzut pe teritoriul României, în apropierea graniței cu Ucraina”, se arată în comunicatul transmis de instituție.

Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, însărcinatul cu afaceri al Federației Ruse la București a fost convocat de urgență la sediul MAE.

„Acesteia i-a fost comunicată condamnarea fermă a violării repetate a spaţiului aerian al României de către vehicule fără pilot ale forţelor militare ruse care reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional de către un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Ministerul român al Afacerilor Externe a subliniat că aceste atacuri ilegale şi iresponsabile trebuie să înceteze, România rezervându-şi dreptul să ia măsurile de răspuns care se impun”, se precizează în comunicat.

Totodată, autoritățile române atrag atenția că aceste acțiuni fac parte din agresiunea ilegală a Rusiei asupra Ucrainei. Potrivit MAE, războiul declanșat de Moscova afectează securitatea întregii regiuni a Mării Negre și a Flancului Estic al NATO.