Ambasadei Rusiei aruncă cu acuzații grave: Românii au comis atrocități nebunești în URSS

Valeri Kuzmin

SURSA FOTO: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Acuzații de o gravitate fără precedent au fost lansate de ambasadorul Rusiei la București. El a susținut că poporul său nu a venit niciodată în România ca să o cucerească. Ba mai mult, a spus acesta, românii au fost, de fapt, cei care au comis atrocități nebunești în fosta Uniune Sovietică.

Ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, a susțin o teorie care va pune pe jar întreaga Românie. El a spus că Rusia nu a venit niciodată pe pământ românesc ca un invadator și nu a comis ”atrocități nebunești” precum cele înfăptuite de trupele românești în fosta URSS

El a făcut aceste afirmații într-un interviu acordat agenției ruse de stat TASS.

„Prin decizia Ministerului de Externe al României, componența Ambasadei Rusiei va fi redusă drastic, comentează TASS.

11 ​​diplomați vor trebui să părăsească Bucureștiul

Până pe 7 iulie, 11 ​​diplomați vor trebui să părăsească Bucureștiul, iar 14 vor rămâne. În privința personalului tehnic, reducerea este și mai drastică. Aceasta este a doua expulzare a diplomaților ruși, după începerea „operaţiunii militare speciale” din Ucraina.

Casa Rusă și Şcoala Rusă de pe lângă Ambasadă vor fi închise. Contactele dintre Ambasadă și Ministerul de Externe al României au fost reduse la minimum – acum ambasadorul este, de obicei, convocat la Ministerul de Externe pentru a i se transmite diverse sancțiuni. Serviciul bancar al misiunii diplomatice a fost îngreunat”, a arătat sursa citată.

Reducere drastică a personalului, un act neprietenos

Întrebat de corespondentul TASS cum va funcționa Ambasada în astfel de condiții, ambasadorul rus la București a arătat că o lovitură gravă a fost dată relațiilor bilaterale și că această decizie este considerată drept un act neprietenos, făcut în conformitate cu politica NATO și a UE.

„Așadar, Şcoala Rusă de pe lângă ambasadă va înceta să mai existe, deoarece personalul ei este din rândul personalului administrativ și tehnic al Ambasadei, iar aceștia vor fi nevoiți să plece. Căutăm o soluţie pentru că sunt mulți oameni în România care doresc să ofere copiilor lor educaţie în limba rusă. Vom folosi sistemul de învățare la distanță, astfel de școli există deja în Rusia. Închiderea Centrului Rus pentru Știință și Cultură, de fapt, transferă funcțiile de menținere a legăturilor culturale și umanitare dintre cele două țări către o ambasadă slăbită. Vom încerca să lucrăm cu ajutorul organizațiilor de compatrioți, care sunt interesați să învețe limba rusă.

Astfel, Ambasada va continua să lucreze în zonele consulare și culturale. La urma urmei, relațiile bilaterale nu s-au rupt, doar vârful acestei piramide a fost tăiat sau înghețat. De asemenea, suntem pregătiți pentru un dialog diplomatic, dacă, desigur, va apărea o astfel de oportunitate. Nu ne pierdem spiritul: știți, în Imperiul Otoman, sultanul putea întemnița un ambasador străin într-un turn, iar diplomatul extindea și aprofunda relațiile din spatele gratiilor…”, a spus Valeri Kuzmin.

Rusia susține că nu a comis niciodată în România atrocități

În cadrul aceluiași interviu, ambasadorul Moscovei a susținut că Rusia nu a comis niciodată în România atrocitățile nebunești pe care le-au comis românii în URSS.

„Rusofobia chiar există în România și are rădăcini geopolitice foarte concrete. În secolele XVIII-XIX, Rusia s-a străduit să ajungă la mări calde pentru a asigura trecerea nestingherită a navelor comerciale pe piețele mondiale. Interesele rusești au coincis sau au fost apropiate de cele românești, întrucât, prin lupta cu Imperiul Otoman, Rusia a deschis calea şi pentru viitoarea independență a României.

Contele Pavel Kiselev, care a condus principatele dunărene, în numele căruia a fost numit şi bulevardul unde se află astăzi Ambasada Federației Ruse, a realizat apoi reforme greu posibile chiar în Rusia, pentru că au mers mult mai departe decât permitea autocrația”, a spus oficialul rus.

Rusia nu a venit niciodată pe pământ românesc ca o cuceritoare

El a menționat că după războiul Crimeii, elita română a făcut o alegere în favoarea Franței lui Napoleon al III-lea, care s-a comportat față de Rusia ca un rival geopolitic.

„Dar principalul lucru este că Rusia nu a venit niciodată pe pământ românesc ca o cuceritoare, nu a comis niciodată crime de război, atrocități nebunești, asemănătoare cu cele pe care trupele române le-au comis pe teritoriul Uniunii Sovietice. Amintiți-vă doar de masacrul evreilor de la Odesa, de care este responsabil regimul Antonescu…

Și totuși, bunele tradiții de simpatie, prietenie, rudenie spirituală pe baza ortodoxiei au existat și mai există. Acum sunt distorsionate de straturile geopolitice recente și, din păcate, nu văd încă forțe în România care ar îndrăzni să ridice vocea în favoarea restabilirii adevărului istoric despre relațiile noastre”, a spus acesta.