Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, a declarat că România este "una dintre cele mai importante pieţe" pentru ţara sa şi că îşi doreşte ca firmele turce care activează la noi să-şi dubleze cifra de afaceri la 10 miliarde de dolari.
Ambasadorul a participat, în Capitală, la seminarul "Fonduri Europene şi ajutoare de stat", alături de Manuel Costescu – secretar de stat în Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat, Mükerrem Aksoy – Consilier Comercial al Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti şi Bogdan Hossu – director general Wise Finance Solutions.
"România este una dintre cele mai importante pieţe pentru Turcia", a precizat el, amintind că firmele cu capital turcesc din ţara noastră au avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 5,5 miliarde de dolari. "Vrem să crească această cifră la 10 (miliarde de dolari – n.r.)", a adăugat ambasadorul.
El a apreciat că între România şi Turcia există "relaţii istorice" iar în ceea ce priveşte dezvoltarea economică "un element important este cel uman".
"Relaţiile economice româno – turce trebuie dezvoltate şi mai mult şi pentru acest lucru ne-am gândit că ar fi bine ca oamenii de afaceri să profite de fondurile europene", a spus ambasadorul.
Potrivit diplomatului, peste 10.000 de firme cu capital turcesc activează în România. "Avem un potenţial mult mai ridicat, pentru că această piaţă ne poate susţine cu multe avantaje. Există elemente complementare care ajută ambele economii", a subliniat Osman Koray Ertaş.
"Vreau ca investitorii turci să beneficieze de fondurile europene din România pe sistemul câştig-câştig", a mai spus ambasadorul.
Manuel Costescu a vorbit, la rândul său, despre evoluţia economică a României în ultimii 20 de ani.
"Dacă ai fi pus un dolar în PIB-ul României în 2000, acum ai avea 5 dolari", a spus secretarul de stat, arătând că printre domeniile care se dezvoltă impresionant în România se numără industria aerospaţială şi IT-ul.
"Dacă luăm creşterea economică şi ne uităm la PIB-ul României, o parte este venită din IT. Dacă te uiţi numai la industria României, încă ai o imagine a trecutului", a menţionat Costescu.
Sursa: Agerpres