Ambasadorul Rusiei în SUA a declarat că acuzațiile Washingtonului cu privire la crimele împotriva umanității sunt, de fapt, o încercare a acestei țări de a demoniza Federația Rusă. Declarațiile vin la o zi după ce vicepreședintele SUA a acuzat Rusia de crime împotriva umanității în războiul cu Ucraina.
Ambasadorul Federației Ruse în Statele Unite ale Americii (SUA), Anatoli Antonov, a declarat, în cursul zilei de duminică, 19 februarie, că SUA încearcă să demonizeze Rusia. El a mai spus că Washingtonul încearcă să alimenteze criza din Ucraina cu acuzații de crime rusești împotriva umanității.
„Considerăm că astfel de insinuări sunt o încercare fără precedent de a demoniza Rusia în cadrul războiului hibrid declanșat împotriva noastră”, arată acesta în cadrul unui mesaj publicat pe canalul de Telegram al Ambasadei Rusiei în SUA.
Atacurile, o cale de justificare a propriilor acțiuni
Ambasadorul Anatoli Antonov a mai spus că atacurile venite din partea americană sunt, de fapt, o justificare a propriilor acțiuni.
„Nu există nicio îndoială că scopul unor astfel de atacuri din partea Washingtonului este de a-și justifica propriile acțiuni pentru a alimenta criza ucraineană”, mai spune el în mesajul de pe Telegram.
SUA spun că Rusia a comis crime împotriva umanității
Cu o zi în urmă, vicepreședintele american Kamala Harris a declarat că Federația Rusă a comis crime împotriva umanității în timpul acestui război de aproape un an de zile.
„În cazul acțiunilor Rusiei în Ucraina, am examinat dovezile, cunoaștem standardele legale și nu există nicio îndoială: Acestea sunt crime împotriva umanității”, a declarat Harris într-un discurs la Conferința de Securitate de la Munchen. Ea a adăugat: „Tuturor celor care au săvârșit aceste crime și superiorilor lor care sunt complici la aceste crime, veți fi trași la răspundere”.
Blinken a reluat remarcile lui Harris sâmbătă, într-o declarație publicată de Departamentul de Stat.
„Ne rezervăm determinările privind crimele împotriva umanității pentru cele mai grave crime”, a spus el. „Aceste acte nu sunt întâmplătoare sau spontane; ele fac parte din atacul larg răspândit și sistematic al Kremlinului împotriva populației civile din Ucraina.”
Potrivit Statelor Unite ale Americii (SUA), au avut loc peste 30.000 de incidente de crime de război de la invazie.
Pe de altă parte, o comisie de anchetă susținută de ONU spune că a identificat crime de război, dar subliniază că nu a ajuns încă la concluzia că acestea ar reprezenta crime împotriva umanității.
SUA vor ajuta Ucraina atâta timp cât este nevoie
În discursul său de sâmbătă, Harris a promis că SUA vor „sprijini ferm” Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, lăudând hotărârea și rezistența poporului ucrainean.
„Vor fi mai multe zile întunecate în Ucraina. Agonia zilnică a războiului va persista”, a declarat ea. „Dar dacă Putin crede că ne poate aștepta, se înșeală amarnic. Timpul nu este de partea lui”, scrie CNN Politics.