Ambasadorul chinez în Franţa a provocat consternare la Paris şi la nivel internaţional, după câteva declaraţii uluitoare făcute pe tema Ucrainei şi a Peninsulei Crimeea. Ministerul francez de Externe a cerut imediat o poziţie oficială a Beijingului în acest caz.
Declaraţii uluitoare făcute de ambasadorul Chinei în Franţa, Lu Shaye.
Franţa, şocată de declaraţiile făcute de ambasadorul Chinei la Paris, în legătură cu suveranitatea Ucrainei
Diplomatul chinez, invitat la postul de televiziune francez LCI, a negat suveranitatea ţărilor rezultate din Uniunea Sovietică şi a pus sub semnul întrebării apartenenţa Peninsulei Crimeea la Ucraina.
Sâmbătă seară, Franţa şi-a exprimat „consternarea” după declaraţiile făcute de ambasadorul chinez la Paris, transmit jurnaliştii agenţiei AFP.
Ambasadorul chinez în Franţa, Lu Shaye, declarase la postul LCI că ţările fostei URSS „nu au statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există un acord internaţional pentru a concretiza statutul lor de ţară suverană”.
Diplomatul chinez a vorbit şi despre Peninsula Crimeea, un teritoriu ucrainean pe care Rusia l-a ocupat din 2014, afirmând că: „Depinde de modul în care percepem această problemă. Există istoria. Crimeea a fost la început la Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice.”
Ambasadorul chinez la Paris a îndemnat apoi să se renunţe la disputele cu privire la problema frontierei post-sovietice.
„În prezent, cel mai urgent lucru este să oprim, să ajungem la încetarea focului” între Rusia şi Ucraina, a precizat acesta.
China, somată să anunţe dacă aceste declaraţii reflectă poziţia sa oficială
După apariţia la postul de televiziune a diplomatului chinez, Ministerul francez de Externe a indicat într-un comunicat că a „luat cunoştinţă cu consternare” despre aceste remarci, cerând Chinei „să spună (dacă acestea) reflectă poziţia sa, ceea ce sperăm să nu fie cazul”.
Franţa a reamintit că Ucraina a fost recunoscută internaţional „în interiorul frontierelor incluzând Crimeea în 1991 de către întreaga comunitate internaţională, inclusiv China, la căderea URSS, ca nou stat membru al Naţiunilor Unite”, iar anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 este „ilegală conform dreptului internaţional”.
Până la acest moment, China şi-a susţinut neutralitatea, însă preşedintele Xi Jinping nu a condamnat niciodată invazia rusă şi nici măcar nu a vorbit la telefon cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. În schimb, el a vizitat recent Moscova pentru a-şi reafirma parteneriatul cu preşedintele rus, Vladimir Putin, arătând mai repede ca un front anti-occidental.
În timpul unei vizite în China la începutul lunii aprilie, Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Xi Jinping să „readucă Rusia la raţiune” faţă de Ucraina şi l-a îndemnat să nu livreze arme Moscovei.
La acel moment, Macron şi Xi Jinping au dat publicităţii o declaraţie comună în care s-au angajat să „susţină orice efort în favoarea restabilirii păcii în Ucraina”.