Ambasadorul francez la Bucureşti, Henri Paul, a declarat că cea mai bună măsură anticriză pe care ar putea-o lua Guvernul român ar fi plata datoriilor către întreprinderi.

„Pe termen lung, nu sunt îngrijorat de soarta întreprinderilor franceze aici. Dar este ceva foarte important ce trebuie să facă Guvernul: să plătească datoriile, arieratele. Este cel mai bun instrument de revenire, din punctul meu de vedere. Fiindcă vorbim de măsuri anticriză, cea mai bună măsură anticriză care ar putea fi luată ar fi să plătească datoriile faţă de întreprinderi”, a spus Henri Paul.

Cât despre firmele franceze din România, Henri Paul a spus că nici o mare companie franceză nu a părăsit România din cauza crizei.

„Nici o mare companie franceză nu s-a retras. Ele sunt prezente. (…) Deci le merge bine întreprinderilor franceze deşi depinde de sectorul în care acţionează. (…) De exemplu, e clar că sectorul de consum nu merge bine în România, deci companiile din acest domeniu sunt îngrijorate. În schimb, în domeniul industrial – aţi menţionat Dacia – companiile sunt mulţumite. Deci este o atitudine diferită în funcţie de sectorul de activitate. Dar toate sunt prezente şi au proiecte de viitor”, a spus el.

IMM-urile franceze interesate de România

Henri Paul a adăugat că un semn bun este că IMM-urile franceze se interesează tot mai mult de România.

„Guvernul României este într-o situaţie un pic dificilă, ca şi cel al Franţei. Trebuie să-şi reechilibreze bugetul şi să evite deficitul, dar şi să ia măsuri anticriză. Marja sa de acţiune este evident mai strânsă decât cea a Guvernului francez”, a spus el, menţionând ca exemple pozitive de măsuri anticriză prima de casare şi creditul pentru prima casă.

„Dar nu sunt foarte multe măsuri anticriză în România, în timp ce în Franţa există numeroase măsuri”, a spus el, adăugând că Executivul de la Paris are un ministru pentru Planul de Relansare care are ca scop supravegherea modului de implementare a planului de redresare al autorităţilor franceze.

România nu este predictibilă de 500 de ani

Întrebat dacă nu consideră sistemul fiscal ca lipsit de predictibilitate, el a spus, râzând: „România, de 500 de ani, n-a fost niciodată o ţară foarte predictibilă. Trebuie să facă eforturi pentru a deveni previzibilă”.

Întrebat când crede că va depăşi România criza, Henri Paul a răspuns: „Cine are răspunsul la această întrebare trebuie plătit foarte scump. Pentru că, de fapt, nimeni nu are răspunsul la această întrebare”.
Ambasadorul a adăugat că există în Europa o şansă de ameliorare anul viitor şi că „punctul cel mai de jos” a fost depăşit.

SURSA: Mediafax