Ambasadorul german la Bucureşti, Andreas von Mettenheim a declarat, duminică, că investiţiile germane în România au scăzut cu două treimi în acest an, dar şi că statul român are de plătit firmelor germane din România datorii de aproximativ 140 de milioane de euro.
"Bineînţeles, ideea nu este ca doar firmele germane să-şi primească banii înapoi. Trebuie ca toţi investitorii să-şi primească banii înapoi. Iar acest lucru nu este important doar pentru firmele respective, este important pentru reputaţia României în străinătate", a explicat ambasadorul german.
El a precizat că primele plăţi au avut deja loc, dar şi că totalul datoriilor statului român faţă de firmele germane este de aproximativ 140 de milioane de euro firmele fiind, în parte, "furnizori de echipamente pentru CFR, firme de energie care solicită plata costurilor de curent şi o serie întreagă de firme, unele mai mici, care au furnizat lucruri în România".
Diplomatul german a explicat că există un interes comun de a avea în România un partener de încredere, care îşi poate plăti datoriile.
"Dacă reuşim acest lucru, şi cred că putem să reuşim, atunci acest lucru ne foloseşte nouă şi foloseşte şi României", a adăugat ambasadorul, care a precizat că nu cunoaşte cazuri de corupţie specifice în mediul de afaceri german.
Pe de altă parte, ambasadorul german a subliniat o scădere a investiţiilor germane în România.
"În anul acesta, într-adevăr, investiţiile germane în România au scăzut cu două treimi. Nu este un semn prea bun", a spus el, precizând că investitoriin aşteaptă ca momentul în care "criza va da în România semne de slăbiciuni".
Pe de altă parte, diplomatul german a spus că în opinia sa există pericolul ca, în cazul unei reveniri economice, românii să creadă că nu mai este nevoie să facă economii.
"În România trebuie făcute economii în aces moment. Şi în Germania trebuie făcute economii, dar s-a început ceva mai devreme cu acest lucru. De aceea, pentru noi nu este atât de dificil. Aici problemele sunt ceva mai mari. Şi văd un pic pericolul ca dacă economia îşi revine aici, ceea ce sper şi ceea ce chiar cred, să nu se creadă că n-ar mai fi nevoie să se facă economii. Şi aceasta ar fi o impresie greşită", a spus ambasadorul.
SURSA: Mediafax