Iranul nu se înarmează nuclear şi invocă drept garanţie pentru acest fapt un decret religios al liderului spiritual suprem. Declaraţia a venit de la reprezentantul diplomatic al Iranului la Bucureşti. Ambasadorul Morteza Abutalebi a explicat vineri, într-o declaraţie în premieră, de ce Iranul nu va dezvolta bombe nucleare.
Diplomatul asigură România nu are de ce să se teamă, chiar dacă are pe teritoriul său baze și facilități americane, câtă vreme ele nu sunt folosite de Pentagon împotriva republicii islamice, potrivit digi24.ro
Când a fost întrebat despre cum privește Teheranul situația scutului de la Deveselu și baza de la Mihail Kogălniceanu, ambasadorul iranian a încercat să lămurească lucrurile.
Ce a spus ambasadorul Iranului în România
„Nu orice forță (poate fi considerată teroristă – n.r.). Potrivit legilor iraniene, aprobate de Parlamentul iranian, forțele americane din Centcom sau Pentagon sau companiile afiliate lor, dacă întreprind orice acțiune teroristă, ar trebui să se aștepte la o ripostă iraniană. Eu nu cred că am spus faptul că părțile care sunt sprijinite logistic, financiar și celelalte aspecte pe care le-ați menționat dumneavoastră, ar apărea ca fiind declarate teroriste, doar pentru acest lucru, în legea aprobată de Parlamentul iranian”, a transmis acesta, potrivit sursei menționate.
De asemenea, diplomatul iranian a dat asigurări că Teheranul nu urmărește dezvoltarea de arme nucleare, pentru că acest lucru contravine unui edict religios emis de liderul suprem religios.
Doctrina care interzice armele nucleare
„Doctrina noastră pe termen lung spune că posesia, producerea și proliferarea de arme nucleare, din punctul de vedere al islamului, este interzisă. Aceasta fatwa a fost emisă de liderul suprem, Ali Khomeini (după instituirea republicii islamice, în 1979 – n.r.). Nu e doar o lege religioasă, ci și un ordin politic pentru toate autoritățile din Iran”, a asigurat ambasadorul.
Dincolo de acest aspect, Iranul, cel puțin la nivelul declarațiilor oficiale, nu pare să dea niciun pas înapoi în fața a ceea ce numește „terorismul de stat al americanilor”.
„În a treia zi a Anului Nou creștin, domnul Trump, prin ordinul pe care l-a emis pentru forțele sale, a efectuat un act criminal și terorist împotriva unuia dintre cei mai importanți și îndrăgiți comandanți militari ai Republicii Islamice Iran. Noi, prin acest atac puternic cu rachete pe care l-am efectuat, l-am determinat domnul Trump să reconsidere situaţia. Să sperăm că va fi mai raţional în ceea ce priveşte lucrurile pe care le va spune şi le va face”, a spus ambasadorul Iranului.
Ambasadorul iranian a trecut totuși de limbajul diplomatic atunci când a spus că Statele Unite au primit plata meritată.
„Se pare că avea nevoie de o palmă din partea Iranului, pentru a se întoarce la masa negocierilor. Aveau nevoie doar de aceasta palmă, pentru că altfel iranienii nu pierd în negocieri. De la al Doilea Război Mondial încoace, nimeni nu dăduse o asemenea palmă Statelor Unite. Şi sperăm că i-a durut suficient să redevină raţionali. Din ultimul discurs al preşedintelui Trump reiese că el s-a convins că nu mai poate să încerce să rezolve problemele de la nivel global prin mijloace militare. Acum, el s-a concentrat pe impunerea de sancţiuni economice pentru a rezolva chestiunile internaţionale”, a punctat Morteza Abutalebi, ambasadorul Iranului în România.