David Saranga, ambasadorul Israelului la Bucureşti, a explicat că valul 5 este alcătuit din două valuri, respectiv unul cu varianta Delta și unul cu varianta Omicron. Totuși, spune oficialul, există posibilitatea să avem parte și de vești bune.
A început numărătoarea inversă pentru COVID! David Saranga spune că pandemia se va termina până la sfârșitul anului
Ambasadorul Israelului la Bucureşti a fost prezent la Antena 3, unde a vorbit despre varianta Omicron și măsurile care au fost implementate pentru a opri răspândirea acesteia.
„E adevărat că Omicron se răspândeşte mult mai repede, dar vedem că în cazurile grave cam 50% sunt cu Delta. (…) Israelul a decis acum trei săptămâni să înceapă a patra doză la persoanele care au peste 60 de ani. Încă nu ştim dacă asta va ajuta pentru a opri răspândirea, dar ce ştim este că persoanele vulnerabile trebuie să le protejăm.
Am avut un avantaj mare, fiindcă Isrealul era prima ţară care a început această vaccinare în masă şi din acest motiv am putut să ieşim din această criză primii. Dar în momentul de faţă nu există o criză de vaccinuri, orice ţară poate să îl aibă”, a declarat David Saranga la Antena 3.
Ce se va întâmpla până la sfârșitul anului?
De asemenea, acesta a explicat că până la sfârșitul anului „vom spune că există coronavirus, dar nu ca o pandemie”.
„Acum câteva zile am avut o discuţie cu persoane din Ministrul Sănătăţii din Israel. Ei cred că până la sfârşitul anului vom spune că există coronavirus, dar nu ca o pandemie”, a subliniat David Saranga.
Cine este cel mai predispus la varianta Omicron?
Amintim că Octavian Jurma a explicat anterior datele oficiale ale unui raport internațional despre Omicron. Acesta a enumerat trei aspecte pozitive ale tulpinii sud-africane, dar a punctat și impactul negativ al Omicron asupra organismului uman.
În urma analizelor medicale din laborator, s-a constatat că șansele de spitalizare ale persoanelor infectate cu Omicron sunt cu 50% mai mici decât ale oamenilor contaminați cu Delta, durata internării în spital fiind și ea redusă.
„Pentru cei nevaccinați și care nu au trecut prin infecție riscul rămâne foarte ridicat. Omicron este cu doar 25%-30% mai puțin virulent nativ decât Delta deci este cu 50-70% mai virulent decât varianta ancestrală (cea care a provocat dezastrul din Lombardia).
Putem considera că pentru România scenariul realist/pesimist este că impactul va fi apropiat de Alpha în populația nevaccinată și impactul relativ redus la maxim 50% față de Delta. În termeni absoluți situația în vârf poate fi mai gravă decât în valul Delta. Limitări: 14 zile e un interval scurt, ar fi fost preferabil 21 de zile pentru ca Omicron debutează mai rapid dar evoluează similar pe termen lung”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.