„Președintele Băsescu a remarcat că, pe viitor, competitivitatea României depinde de flexibilitatea pieței muncii și de eficiența serviciior publice. România va găsi un aliat în Marea Britanie pentru a reduce birocrația din mediul de business și a promova creșterea”, spune Martin Harris într-un comentariu publicat astăzi.
Comentariul pornește de la dilema care stă pe buzele tuturor liderilor europeni și nu numai- cum să reduci cheltuielile publice într-o perioadă în care nevoile cetpțenilor sunt tot mai mari.
„Europenii sunt tot mai bătrâni, sistemele de sănătate, tot mai scumpe, oamenii primesc pensii pentru perioade mult mai lungi decât înainte. În plus, tot mai mulți tineri care se lăsaseră de școală decid să se întoarcă în sistemul de învățământ, iar copiii noștri au nevoie de tot mai multe calificări pentru a face față în societatea globală a viitorului. În tot acest timp, guvernele nu au banii care să acopere aceste cheltuieli”, apreciază ambasadorul.
Soluția, în opinia sa, este să nu ne mai bizuim exclusiv pe stat. „România este considerată în momentul de față statul cu cele mai bune servicii paleative din Europa de Est”, spune Martin Harris, dând exemplul fundațiilor Casa Speranței hospice și Temerarii, la care se adaugă „sute de alte cazuri”.
„Întrebarea este dacă guvernele pot încuraja și profita de pe urma energiei și experienței acestor organizații. Și dacă este posibilă stabilirea unui parteneriat între actorii guvernamentali și non-guvernamentali, unul care să permită îmbunătățirea serviciilor pentru cetățenii europeni.”