Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România, a fost prezent în cadrul dezbaterii „România şi Republica Moldova – Împreună în UE”, desfăşurată la Palatul Parlamentului.

În cadrul evenimentului, acesta a subliniat că problema din Transnistria poate fi un impediment. Din fericire, spune ambasadorul, problema poate fi rezolvată, în contextul în care elita politică din regiune „nu mai este uniformă”.

Victor Chirilă cere soluții pașnice pentru problema din Transnistria

„Una dintre cerinţele Uniunii Europene este să rezolvi problemele de frontieră. Sigur, noi înţelegem că problema transnistreană poate fi un impediment. Dar eu cred că actualul context, viitoarea pace ne va oferi şi oportunitatea să rezolvăm această problemă, mai ales că nici regiunea transnistreană… elita politică de acolo nu mai este uniformă, nu mai este un monolit, aşa cum a fost cândva. S-au schimbat şi la ei mult lucrurile. Avem o elită care este preocupată în primul rând de interesele lor personale.

Fluxurile financiare nu vin din Rusia, vin din Uniunea Europeană. Afacerile lor sunt cu Uniunea Europeană, inclusiv cu România, care este principalul lor partener comercial. Inclusiv cu Polonia, care este al doilea partener comercial. Italia, Germania… Deci ei sunt tot mai mult dependenţi de acest spaţiu. Plus, sunt la fel dependenţi de Ucraina”, a declarat Victor Chirilă.

Ambasadorul nu recomandă calea militară

De asemenea, ambasadorul din Republica Moldova a subliniat că încercarea de a rezolva această problemă pe cale militară ar putea crea precedente pentru viitoare mişcări separatiste.

„Şi cred că viitoarea pace – sperăm foarte mult că Ucraina va ieşi învingătoare în confruntarea cu Federaţia Rusă – ne va oferi şi oportunitatea să soluţionăm problema transnistreană, conform intereselor noastre naţionale. Dar niciun caz pe cale militară, pentru că pe cale militară, fără îndoială, nu ne avantajează pe noi. Avantajează doar un anumit stat, care îşi doreşte lucrul acesta, din varii considerente.

Dar noi nu considerăm că aceasta este calea corectă, pentru că pe această cale a violenţei nu vom rezolva problema transnistreană. Dimpotrivă, vom crea precedente pentru viitoare mişcări separatiste. De aceea, noi trebuie să găsim consens politic cu elita din regiunea transnistreană ca să rezolvăm această problemă pe un fundament durabil, nu creând noi animozităţi. Calea paşnică este calea pe care trebuie să o urmăm. Poate că este mai grea, dar este unica”, a mai spus Victor Chirilă.

A apărut ocazia stabilirii unor legături extrem de strânse

Ambasadorul a menţionat că, după 30 de ani de independenţă a Republicii Moldova, a apărut ocazia stabilirii unor legături „extrem de strânse” între cele două maluri ale Prutului.

„Suntem uniţi, indiferent de frontiere, prin limbă, cultură, istorie, tradiţii comune. Dar într-o lume a globalizării, o lume care a fost definită de rezultatele celui de al Doilea Război Mondial, este nevoie de ceva mai mult, ca să construim pe o temelie solidă, un viitor comun.

Şi e nevoie să integrăm cele două spaţii de pe ambele maluri ale Prutului, creând un spaţiu economic comun, o piaţă economică comună, un sistem bancar integrat, o piaţă de capital unică, o piaţă energetică unică, drumuri care să unească fără impedimente şi obstacole geografice, drumuri moderne, căi ferate”, a afirmat ambasadorul.

La rândul său, deputatul Mihai Albişteanu, secretar al Comisiei pentru politică externă, a declarat că românii şi moldovenii nu sunt „două popoare surori”,  ci reprezintă practic acelaşi popor.

„Tot ce înseamnă astăzi România, parţial se datorează şi Basarabiei. Şi tot ce este acum în Basarabia, se datorează parţial şi României. Suntem foarte legaţi, suntem ca două suflete legate şi nu cred că e uşor să ne despartă cineva. Vedeţi că au încercat cu decenii de comunism să rupă legăturile dintre noi şi nu au reuşit”, a transmis reprezentantul AUR.