Ambasadorul României în Republica Moldova: Încă din primele zile, Chişinăul și Bucureștiul s-au coordonat exemplar

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a vorbit despre cum este percepută atitudinea României față de Republicii Moldova în contextul dificultăţilor de aprovizionare cu electricitate, provocate de războiul din Ucraina în rândul cetățenilor moldoveni.

Ambasadorul român la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a declarat, vineri, 6 ianuarie, că agresiunea rusă împotriva Ucrainei a generat probleme și pentru Republica Moldova, iar acest lucru a „demonstrat încă o dată necestitatea şi urgenţa construirii independenţei şi rezilienţei energetice a Republicii Moldova.”, conform Radio România Internațional.

„România a declarat la toate nivelurile că are datoria de a ajuta Republica Moldova, inclusiv pentru a face faţă dificultăţilor în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie electrică. Agresiunea aceasta a Rusiei împotriva Ucrainei, atacurile cinice asupra resurselor energetice din Ucraina au produs efecte foarte, foarte serioase asupra Republicii Moldova şi au demonstrat încă o dată necestitatea şi urgenţa construirii independenţei şi rezilienţei energetice a Republicii Moldova.”, a nuanțat diplomatul român de la Chișinău.

Cetățenii moldoveni sunt foarte conștienţi că electricitatea în lunile de final ale lui 2022 a venit din România

„Într-adevăr, esenţial este realizarea unor noi limite interconexiune de mare capacitate a reţelelor de energie electrică din România şi din Republica Moldova, un obiectiv care este foarte important atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău.”, a conchis Ambasadorul român.

În ceea ce privește „percepţia în societate a sprijinului pe care îl acordăm Republicii Moldova, cele mai recente sondaje de opinie atestă o tendinţă pozitivă pe toţi parametrii care vizează aceste aspecte. Cetățenii din Republica Moldova sunt foarte conștienţi că electricitatea în lunile de final ale lui 2022 a venit din România și cred că tuturor le este foarte clar că, fără acest sprijin necondiționat venit din partea României, această iarnă ar fi arătat mai urât.”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu.

Despre colaborarea României cu Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina

Referindu-se la colaborarea între România și Moldova în contextul invaziei militare ruse împotriva Ucrainei, diplomatul român a declarat următoarele:

„(…)Suntem cu toții martorii, aș spune, acestei colaborări deosebit de bune. Încă din primele zile, Chişinăul și Bucureștiul s-au coordonat exemplar, au conlucrat în ceea ce privește gestionarea fluxului de refugiaţi, de femei, de copii cetățeni din Ucraina care au fugit din calea războiului. La un nivel mai politic avem această iniţiativă a miniştrilor afacerilor externe ai României, Germaniei şi Franţei, lansată la Berlin, Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, care este un instrument fără precedent de susţinere multidimensională din partea comunității internaționale pentru Republica Moldova.

După Berlin, am avut a doua conferință ministerială Platformei de sprijin pentru Republica Moldova la Bucureşti, iar cea mai recentă a fost în luna noiembrie, 21 noiembrie, la Paris. Această platformă e un instrument de sprijin în esenţă pentru Republica Moldova, tocmai pentru a face faţă complexului de crize cu care se confruntă din cauza invaziei ruse în Ucraina; dar, în paralel, şi pentru a avansa pe calea integrării europene. Și, aici, crizele, am mai menţionat în treacăt adineauri, crizele umanitare generate de valul de refugiaţi, criza economică alimentată de pierderea unor pieţe de desfacere foarte importante în regiune, criza energetică, care e o situaţie care s-a agravat încă din toamna anului trecut, dar care a fost amplificată de efectele războiului din Ucraina. Pe lângă toate aceste lucruri, avem o excelentă cooperare bilaterală politică şi sectorială, care se menţine la un nivel foarte, foarte ridicat.”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu.