România, criticată dur de un diplomat rus: Își supraestimează capacitatea. E o practică obișnuită
România își supraestimează capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina, spune ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, care adaugă că țara noastră nu reușește să își rezolve problemele proprii din acest sector.
„Evident, ei (românii) îşi supraestimează capacitatea în privinţa asigurării tranzitului de grâne ucrainene, dacă este să priveşti din punctul de vedere al unui observator obiectiv. E o practică obişnuită în lumea din zilele noastre – publicitate, PR, înainte de toate, şi apoi vom vedea cum va merge”, a declarat ambasadorul Federației Ruse la București în cadrul unei intervenții pe care a avut-o la postul de televiziune Rossia-24.
Declarațiile sale vin în contextul în care Ucraina acuză Rusia că blochează transporturile de cereale. În plus, țara condusă de Vladimir Putin mai este acuzată și de faptul că fură grânele ucrainene.
România vrea să devină principala țară de tranzit a cerealelor ucrainene
Agenția rusă de știri TASS spune că țara noastră urmărește să devină principala țară de tranzit a cerealelor ucrainene în Uniunea Europeană, în timp ce Valeri Kuzmin precizează, citând din informațiile disponibile la această oră, că prin România au trecut aproximativ un milion și jumătate de tine de diverse mărfuri din Ucraina, de la începutul războiului.
Acesta a mai adăugat că din valoarea totală a transporturilor care au trecut prin țara noastră, un milion de tone a fost reprezentat de cereale. Totuși, spune Valeri Kuzmin, din un milion de tone de grâne, doar 700.000 de tone au putut fi transportate, în timp ce restul au rămas în depozite.
„Aşa cum am înţeles, din aluzii indirecte în media de aici (de la Bucureşti – n.r.), cam acestea ar fi posibilităţile reale ale României”, a declarat ambasadorul rus, adăugând că, în acest context, Bucureştiul a fost nevoit să-şi încetinească propriile transporturi de marfă, ceea ce – susţine el – provoacă îngrijorare în rândul exportatorilor locali.
Diplomatul rus a adus în discuție și portul Constanța, despre care capacitate spune că este limitată. El mai spune că pentru a extinde capacitățile acestui port este nevoie de aproximativ cinci ani și de aproape un miliard de euro pentru lucrări.
„În starea şi cu capacităţile de producţie pe care le are, România nu reuşeşte să-şi rezolve propriile probleme legate de transport, dar pretinde cu toate acestea ca o parte semnificativă a comerţului extern ucrainean să treacă prin infrastructura sa”, a susţinut Kuzmin, citat de TASS.
România nu poate aproviziona Ucraina cu gaze
Așa cum era de așteptat, ambasadorul Federației Ruse la București, a adus în discuție și dorința României de a aproviziona Ucraina cu gaze, precizând că această inițiativă nu reprezintă mai mult decât cuvinte.
Această declarație a lui Valeri Kuzmin a fost făcută după ce prim-ministrul român a efectuat, joia trecută, o vizită în capitala elenă cu ocazia operaționalizării interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria.
„Este un interconector cât se poate de important pentru tot ce înseamnă reţeaua de transport gaze către Europa. Practic, acest interconector va asigura legătura între reţeaua care trece prin Anatolya şi Adriatică şi, de asemenea, se leagă prin conducta BRUA, dând astfel consistenţă coridorului vertical şi asigurând aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât şi a României. Şi, desigur, putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noştri estici, Ucraina şi Republica Moldova, şi desigur a celorlalte ţări care se află pe diagrama de distribuţie a acestei reţele de gaze”, a spus șeful Executivului de la București, într-o conferință de presă comună cu omologul său elen.