Jeff Sessions, un apropiat al lui Donald Trump, a recunoscut că a avut două întâlniri cu Serghei Kisliak în 2016, în plină campanie prezidenţială, contrazicând vizibil ceea ce afirmase sub jurământ în faţa unei comisii parlamentare în timpul audierilor pentru confirmarea sa în post.
Ambasadorul rus avusese mai multe contacte anul trecut cu Michael Flynn, în special telefonic, la 29 decembrie, când preşedintele de la acea vreme Barack Obama dăduse ordin pentru expulzarea a 35 de diplomaţi şi spioni ruşi, ca represalii la amestecul Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA. Flynn, consilier pentru securitate naţională, a trebuit să demisioneze în 13 februarie.
De profesie inginer, ambasadorul Serghei Kisliak, în varsta de 66 de ani, aflat la sfârşit de mandat la Washington unde reprezintă Moscova din 2008, este un diplomat de carieră, experimentat şi discret, un produs pur al afacerilor externe sovietice, cărora li s-a alăturat în anii 1970, în timpul URSS.
Înalt şi corpolent, cu faţa rotundă, surâzător, cu vocea joasă şi calmă, Kisliak cunoştea foarte bine SUA, unde îşi începuse cariera la sediul Naţiunilor Unite din New York, iar apoi la ambasada URSS la Washington de-a lungul deceniului 1980.
Vorbeşte la perfecţie engleza. Ca orice bun diplomat care preferă culisele, este cunoscut ca 'alergic' la mondenităţi şi lumina reflectoarelor. De aproape zece ani, el nu s-a adresat decât în mod excepţional presei.
Ultima oară, în 8 februarie 2016, el i-a convocat pe neaşteptate pe jurnalişti americani şi europeni acreditaţi la Departamentul de Stat la reşedinţa sa impunătoare din centrul Washingtonului pentru a exprima criticile Moscovei cu privire la prudenţa administraţiei Barack Obama faţă de ideea de a interveni în Siria. Kisliak deplângea atunci că relaţiile între cele două puteri sunt 'într-o situaţie, din nefericire, dificilă'.
În plină tensiune între administraţia Obama şi Kremlin, în urmă cu un an, ambasadorul rus asigura totuşi că Războiul Rece nu va reîncepe. El recunoştea totodată că Rusia şi SUA 'nu au fost capabile, probabil, să construiască o pace post-Război Rece'.
O apropiere cu preşedintele rus Vladimir Putin este tocmai obiectivul afişat de Donald Trump, chiar dacă în ultimele zile se vorbeşte mult mai puţin despre acest lucru, notează AFP. În acest context, fără precedent între SUA şi Rusia, ce rol ar fi putut juca ambasadorul Moscovei la Washington? – se întreabă sursa citată.
Kremlinul a dat asigurări că nu era la curent cu întâlnirile dintre Sessions şi Kisliak, subliniind în acelaşi timp că 'treaba ambasadorului era să aibă cât mai multe întâlniri cu putinţă'.
Postul de televiziune CNN a mers mult mai departe, acuzându-l pe ambasadorul rus că ar fi 'spion recrutor şef ' la Washington pentru Serviciul de Informaţii Externe rus (SVR).
Aceste afirmaţii au fost dezminţite vehement de purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. 'Presa occidentală poate decădea şi mai jos decât atât? Vă voi încredinţa un secret militar: diplomaţii lucrează şi treaba lor constă în a-şi stabili contacte în ţările în care îşi desfăşoară activitatea', a adăugat ea ironică.
Dar, potrivit fostului ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul, 'nu trebuie să fim naivi'. 'Kisliak s-a întâlnit, bineînţeles, cu Sessions pentru că el contează în universul Trump. Aceasta face parte din munca lui', a opinat pe Twitter diplomatul american.
Alţi diplomaţi străini comentează în particular chiar că ambasadorul rus s-ar amuza pe ascuns de scandalul politic provocat la Washington de contactele sale cu apropiaţi ai preşedintelui Trump. AGERPRES