Companiile de stat sunt o resursă semnificativă pe care România ar putea să o exploateze pentru a-şi relansa economia şi a obţine creştere sustenabilă pe termen lung, însă acestea au nevoie urgentă de reforme accelerate pentru a deveni afaceri generatoare de profit, a declarat ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein
Ambasadorul SUA la Bucureşti a subliniat că el ar prefera privatizarea completă a acestor companii de stat, care în prezent au arierate estimate la 5% din PIB.
"Există 760 de companii controlate de stat în România. Valoarea acestora reprezintă echivalentul a circa 11% din PIB-ul României. Aceste firme ar trebui să fie forţa principală care să aducă relansarea economică României, în principal în domeniul energiei. Dar realitatea este că multe dintre aceste companii pierd bani din cauza managementului slab, a ineficienţei şi a lipsei investiţiilor. În cele din urmă, aceste pierderi sunt acoperite de bugetul de stat sau, cu alte cuvinte, de veniturile medii deja diminuate ale românilor", a mai spus diplomatul.
În opinia acestuia, Guvernul României a început să facă paşi semnificativi pentru a reforma aceste companii şi pentru a atrage investitori privaţi. Asta include angajamentul de a vinde participaţii minoritare sau chiar pachetul majoritar la unele dintre aceste companii şi introducerea unui management profesionist privat. Mark Gitenstein ar prefera privatizarea completă a acestor companii controlate de stat, dar apreciază măsurile deja luate, care ar putea să pregătească companiile pentru o privatizare completă.
Potrivit acestuia, investitorii îşi angajează fondurile în proiecte numai atunci când îşi pot controla riscul. "Amestecul politic inadecvat în aceste investiţii e pur şi simplu un risc inacceptabil. România poate fie să aibă control politic asupra acestor companii de stat, fie să înţeleagă adevărata lor valoare economică pentru plătitorii ei de taxe. Nu le poate avea pe amândouă".
Guvernare corporatistă în companiile de stat
Mark Gitenstein a atras atenţia că, pentru ca paşii făcuţi în vederea privatizării să funcţioneze şi să fie eficienţi, România trebuie să aibă mecanismele necesare pentru a-i proteja pe acţionarii minoritari şi pentru a se asigura că managerii privaţi sunt cu adevărat independenţi şi pot fi traşi la răspundere în cazul în care nu şi-au realizat obiectivele. "Asta necesită o bază solidă de guvernare corporatistă. Principiile guvernării corporatiste sănătoase încurajează transparenţa în luarea deciziilor, stabilesc un mod de control intern şi criterii clare în baza cărora managerii pot fi făcuţi răspunzători pentru situaţia companiei. Asta, în timp, construieşte încrederea atât în rândul acţionarilor publici, cât şi a celor privaţi".
În context, diplomatul a amintit că, recent, Guvernul a implicat comunitatea oamenilor de afaceri, inclusiv Camera Americană de Comerţ şi Consiliul Investitorilor Străini în conceperea unei legislaţii privind guvernarea corporatistă a companiilor de stat.
Sursa: Agerpres