Diplomatul a răspuns unei întrebări a presei despre poziţia lui Donald Trump, care a declarat că dacă va ajunge preşedinte al SUA, va condiţiona angajamentul SUA faţă de apărarea aliaţilor din NATO de respectarea de către aceste ţări a alocării a cel puţin 2% din PIB pentru apărare.
''Într-adevăr, (Donald Trump, n.r.) a spus acest lucru, iar declaraţia lui trebuie luată ca atare. Drept răspuns, preşedintele Obama a subliniat importanţa NATO, importanţa Alianţei pentru membri şi pentru relaţia trans-atlantică. Una dintre deciziile luate la Summitul NATO din Ţara Galilor a fost ca toate ţările membre să aloce cel puţin 2% din PIB pentru Apărare. SUA depăşesc deja acest procent, sunt una dintre cele trei sau patru ţări care fac acest lucru, România va depăşi şi ea acest prag în 2017 şi încurajăm în continuare şi celelalte ţări să facă acelaşi lucru'', a afirmat ambasadorul SUA în România.
Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a condiţionat angajamentul SUA faţă de apărarea aliaţilor din NATO de sporirea cheltuielilor militare ale acestora, având în vedere că în prezent, în afară de SUA, numai câteva state membre ale Alianţei alocă apărării cel puţin 2% din PIB.
Într-un interviu acordat în luna iulie publicaţiei The New York Times, la o întrebare legată de acţiunile ameninţătoare ale Rusiei la adresa ţărilor baltice, Trump a spus că, dacă Rusia le va ataca, atunci el va decide să le vină în ajutor numai după ce va analiza dacă aceste naţiuni "şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de noi".
În plus, candidatul republican la preşedinţia SUA a reafirmat că aliaţii din NATO trebuie să-şi sporească bugetele destinate apărării şi să nu mai conteze pe 'generozitatea' americană la acest capitol. ''Îmi doresc să pot continua să respect alianţele încheiate, dar pentru aceasta aliaţii trebuie să înceteze să profite de generozitatea pe care Statele Unite nu şi-o mai pot permite'', a indicat Trump. (Sursa: Agerpres)