„Cetățenii de rând ai Rusiei ar trebui să se întrebe câte vieți de ruși este dispus Putin să sacrifice pentru a-și împlini ambițiile. Dacă Rusia continuă pe calea aceasta, ar putea – potrivit estimărilor noastre – crea o nouă criză a refugiaților, cu până la cinci milioane de oameni dislocați”, a declarat miercuri Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul Statelor Unite la ONU.
De asemenea, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a atenţionat că lumea este în faţa unui „moment de pericol”, denunţând din nou „încălcările” comise de Moscova la adresa Kievului.
„Decizia Rusiei de a recunoaşte aşa-zisa independenţă a regiunilor Doneţk şi Lugansk – şi urmarea – sunt încălcări ale integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei şi incompatibile cu principiile Cartei Naţiunilor Unite”, a declarat Antonio Guterres, în cadrul reuniunii Adunării Generale a ONU.
„Ucraina nu era o ameninţare pentru Rusia”
Tot în cadrul întâlnirii ONU, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a declarat că Ucraina nu era o ameninţare pentru Rusia.
„Ucraina nu a plănuit niciodată şi nu plănuieşte nicio operaţiune militară în Donbas”, a declarat Kuleba, potrivit Agerpres.
Şeful diplomaţiei ucrainene a cerut ONU „acţiuni concrete şi rapide” pentru a opri angrenajul alimentat de Rusia.
„Începutul unui război la scară mare în Ucraina va fi sfârşitul ordinii mondiale aşa cum o cunoaştem noi”, a spus Dmitro Kuleba.
Reuniunea Adunării Generale, la care au participat 193 de membri ai ONU, este o sesiune anuală asupra „teritoriilor ucrainene ocupate temporar”, organizată după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.
România, pregătită să primească jumătate de milion de refugiați din Ucraina
Într-un interviu acordat marți la Digi24, Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a vorbit despre situația de la granițele României. Acesta a anunțat că România este pregătită să primească peste 500.00 de refugiați din Ucraina.
Totodată, el a subliniat faptul că există mai multe puncte, dar și un plan în acest sens făcut în marile orașe. Ministrul susține că situația extremă există peste tot și nu doar în România
„Peste 500.000 de refugiați, asta e cifra la care ne-am pregătit. Sunt multe puncte, există un plan în acest sens care este pregătit în toate marile orașe, în vecinătatea granițelor. Peste tot există, este o situație extremă, dacă vom avea fluxuri masive de refugiați”, a declarat ministrul Apărării, întrebat dacă România este pregătită să primească refugiați din Ucraina.
În ceea ce privește scenariile vehiculate pentru următoarea perioadă, ministrul susține că în cel mai rău caz, ar putea începe un conflict armat, care ar genera efecte pe plan economic și sacial. În acest sens, România se pregătește.
„Cel mai grav scenariu ar fi un conflict armat generalizat, unde ar fi și alte efecte de factură economică, socială. Am simulat diferite scenarii, a fost o cronică a unei morți anunțate, de săptămâni întregi ne pregătim. Există condiții și pentru un conflict armat, să sperăm că încă vor continua să discute diplomații, nu militarii”, a mai declarat Vasile Dîncu.