Impactul achiziţionării de rachete Patriot de către România va fi unul profund iar acest lucru va contribui indirect \'şi la apărarea ţărilor vecine şi a întregii Alianţe NATO\', a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, într-un interviu acordat Televiziunii Române.
Klemm a amintit că la începutul acestui an, ‘România, Ministerul Apărării, a început negocieri cu Statele Unite privind achiziţionarea de baterii de rachete Patriot şi în acest proces Statele Unite ale Americii şi alte agenţii ale Guvernului SUA au trebuit să îşi dea acordul’.
‘Este parte a unui proces care sunt sigur că va duce în cele din urmă la achiziţionarea de către România a acestor capacităţi pe care le oferă rachetele Patriot’, a spus diplomatul.
Întrebat care apreciază că va fi impactul acestei achiziţii, Hans Klemm a răspuns că acesta va fi ‘profund’. El a subliniat rolul defensiv al acestor capacităţi. ‘Va oferi protecţie în cazul atacurilor aeriene agresive nu doar pentru România, ci indirect va contribui şi la apărarea ţărilor vecine şi a întregii Alianţe NATO’, a detaliat el.
Hans Klemm a adăugat că această măsură face parte din angajamentul României de a investi 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, ‘angajament pe care Statele Unite îl susţin cu tărie’.
‘Rachetele Patriot nu sunt singurele echipamente pe care România le va achiziţiona ca urmare a acestui angajament de a aloca 2%, însă ele reprezintă o componentă vitală a deciziei României de a-şi îmbunătăţi apărarea’, a mai spus el.
Întrebat dacă această achiziţie va duce la tensiuni în relaţia cu Rusia, Hans Klemm a răspuns: ‘Nu există absolut niciun motiv pentru ca acest lucru să se întâmple, capacităţile pe care România le achiziţionează sunt strict defensive’.
Departamentul american de Stat a aprobat, în urmă cu două săptămâni, o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari, a anunţat o agenţie a Pentagonului, citată de Reuters.
Contractorii principali ar fi Raytheon Co şi Lockheed Martin Corp, a precizat, la momentul respectiv, Defense Security Cooperation Agency. AGERPRES