Ambasadorul Ucrainei la Chișinău apreciază ajutorul Republicii Moldova și României acordat țării sale

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, apreciază ajutorul acordat de către Republica Moldova și România țării sale și poporului ucrainean de când a început războiul.

„Contribuția României este foarte importantă și în unele aspecte și domenii e foarte apreciată de către Ucraina și de către ucraineni.

Și contribuția Republicii Moldova, care este o țară de tranzit pentru, de exemplu, grâul din Ucraina, este un lucru foarte important pentru comerțul extern al Ucrainei, pentru că bugetul nostru este cu deficit din cauza războiului și o cale în plus de export pentru mărfurile ucrainene către piețele externe care merg prin Republica Moldova este foarte importantă pentru Ucraina, chiar în condițiile când exportul prin mare este semiblocat.

Contribuția României în acest sens tot este foarte importantă și țară de tranzit, și infrastructură, și calea ferată, ca și din Republica Moldova. Apreciem foarte mult”, a declarat recent Marko Șevcenko în cadrul emisiunii TV „Punctul pe AZi” de pe TVR Moldova.

În timpul declarației sale, oficialul ucrainean a vorbit și despre prima tranșă de asistență din partea Uniunii Europene (UE), în valoare de trei miliarde de euro, pe care urmează să o primească Ucraina, din totalul de 18 miliarde de euro promiși Guvernului de la Kiev de către UE.

„Nu există un singur sector unde vor fi folosite aceste fonduri. De obicei sunt împărțite între suportul social, pentru reconstrucția infrastructurii lovite de către rachete ruse, vorbim de primele necesități și balansarea bugetului de stat”, a spus ambasadorul Ucrainei la Chișinău.

Marko Șevcenko a vorbit, totodată, și despre parcursul de aderare al Ucrainei la blocul comunitar.

„Când am primit un statut de țară candidată au fost formulate șapte cerințe de către UE și, în prezent, guvernul Ucrainei muncește din greu ca să fie îndeplinite. Sunt sigur că în două săptămâni vom avea prima evaluare a succesului ucrainean, pentru că la 3 februarie este planificat un Summit Ucraina – UE și acolo progresul nostru va fi evaluat și, probabil, publicat.

În același timp, conducerea Ucrainei – președintele și premierul – a făcut declarații că țara noastră are ambiții foarte mari în legătură cu reformele și negocierile cu UE, și că Ucraina ar dori să parcurgă drumul de negocieri în doi ani. Sigur este o țintă foarte ambițioasă, dar dacă nu îți setezi ambiții asta înseamnă că și viteza de mers e mai puțină”, a adăugat Marko Şevcenko.

Ajutorul oferit de către UE și SUA Ucrainei este unul semnificativ

Potrivit spuselor sale, ajutorul oferit de către Uniunea Europeană și Statelor Unite ale Americii de când a început războiul este unul semnificativ.

„La sfârșitul anului trecut a fost adoptat un nou pachet de asistență militară în valoare de două miliarde de dolari și a fost votată de către Congresul SUA o lege privind asistența adresată Ucrainei la suma de 38-40 de miliarde de dolari. Ucraina s-a bucurat că în Congresul SUA există un consens bipartid și democrați, și republicani consideră că Ucraina trebuie să fie ajutată ca să facă față agresiunii și acest consens bipartid este un fond de orice asistență, orice cooperare bilaterală în acest sens și sunt sigur că va continua.

În luna decembrie a fost foarte reușită vizita președintelui ucrainean la Washington, a fost prima vizită a președintelui în afara țării de la începerea invaziei ruse, dar cauza a fost foarte importantă – în premieră s-a luat decizia de a oferi Ucrainei un complex de apărare antiaeriană Patriot, care întărește apărarea antiaeriană a țării foarte solid. Un grup de militari ucraineni deja se antrenează în SUA pentru acest nou sistem Patriot.

Militarii ucraineni deja au demonstrat că se antrenează foarte repede, ei sunt cel mai bine motivați printre toți cursanții. Ucraina va avea apărare antiaeriană mai puternică, militarii ucraineni vor avea posibilitate să se concentreze asupra avansării decât la apărare, dacă ai o armă mai puternică sau mai sofisticată există mai multe misiuni pe care le poți îndeplini”, a menționat diplomatul ucrainean.