Ambiguitatea lui Joe Biden față de Geneva. China profită din plin de asta

Joe Biden

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, este aşteptat să numească mai mulţi ambasadori în următoarele zile. Niciun nume, deocamdată, pentru postul de șef al misiunii SUA la Geneva, se arată într-un editorial publicat în Le Temps.

Prezența președintelui SUA, Joe Biden, în inima orașului internațional Geneva pentru a-l întâlni pe omologul său rus Vladimir Putin este inevitabil o veste bună.

Statele Unite joacă din nou cartea diplomaţiei

Cu excepția scurtei vizite a lui George W. Bush pe aeroportul Cointrin în 2003, au trecut mai bine de 20 de ani fără a vedea un președinte american care să viziteze Geneva. În 2021, nu putea exista un semnal mai bun pentru ecosistemul multilateral al cetății lui Calvin decât această summit. Dar situația este mai complicată de atât.

Nu există nimic multilateral sau ”internațional” în întâlnirea tête-à-tête Joe Biden-Vladimir Putin. Este doar o încercare de a pacifica o relație bilaterală SUA-Rusia mai tensionată ca oricând.

Prin turneul său în Europa, Joe Biden revine la diplomație. Dar așteptăm încă să vedem cum se va concretiza o (reală) întoarcere la multilateralism după anii Trump, care au marcat o îngrijorătoare retragere unilaterală a principalei puteri a lumii, potrivit Le Temps.

Semnalele nu sunt bune în acest moment. În următoarele câteva zile, se așteaptă ca șeful Casei Albe să numească peste o duzină de ambasadori. În lista președintelui democratic nu există niciun nume pentru postul de șef al misiunii SUA la sediul ONU din Geneva, care a rămas vacant de la plecarea trumpistului Andrew Bremberg. Aceasta este o omisiune deranjantă și contraproductivă.

China a umplut imediat golul lăsat de americani

Administrația lui Donald Trump a dat o lovitură grea Genevei ”internaționale” prin retragerea SUA din Comitetul Drepturilor Omului (HRC), cu amenințarea că va face același lucru și în cazul OMS. Administrația de la Washington a realizat târziu consecințele acestei politici a ”scaunului gol”, care lasă loc liber Chinei. Aceasta din urmă nu a ezitat să umple golul lăsat de americani.

Cu un angajament puternic, la Geneva, din partea marilor puteri, inclusiv din partea Statelor Unite, compromisurile multilaterale necesare pot fi elaborate în armonie, astfel încât riscurile geopolitice ale momentului să nu conducă la conflicte reale și periculoase.

Întârzierea numirii unui ambasador american la Geneva pare deci de neînțeles. La summitul G7 din Cornwall, ca și la summitul NATO de la Bruxelles, Joe Biden a încercat să convingă democrațiile europene să se alieze cu Washingtonul pentru a contracara mai bine ascensiunea Chinei autocratice.

Cu toate acestea, dacă Beijingul este principala provocare strategică americană, Casa Albă trebuie să își ducă și ea bătălia geopolitică acolo unde este deosebit de intensă. La Geneva. În caz contrar, revenirea Statelor Unite la multilateralism nu ar putea fi altceva decât o iluzie.

Sursă foto: Dreamstime