În luna aprilie a acestui an, OMV a oferit companiei ruse Gazprom o participație minoritară (24,9%) la activele sale norvegiene offshore în schimbul unei participații minoritare la două blocuri din zăcământul energetic Urengoy din Siberia.
"Am luat o decizie cu privire la activele OMV, este vorba de active de producție din Marea Nordului. În prezent discutăm despre modul în care putem obține aprobarea autorităților norvegiene", a declarat Alexander Medvedev. "Va avea loc o întâlnire cu ministerul norvegian, vom vedea de ce limitează participația noastră la compania holding la 25%. Nu vrem să ne confruntăm cu o astfel de situație. Sperăm că nu va fi o motivație politică", a mai spus Alexander Medvedev.
Ca urmare a scăderii prețului la petrolul, OMV și-a manifestat interesul să facă tranziția de la activele de producție mai scumpe din Marea Nordului spre zone de producție cu costuri mai mici, cum este Rusia. Noul directorul general de la OMV, Rainer Seele, care anul trecut a preluat conducerea celei mai mari companii austriece, a decis să pună un accent mai mare pe Rusia, în ideea de a stabiliza și, eventual, majora producția de hidrocarburi a OMV.
Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Energiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 18,99%, iar 9,3572% alți acționari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie).