Ambulantele private apasa cu putere pedala investitiilor

Ponderea serviciilor medicale de urgenta private este, deocamdata, redusa, in totalul pietei de profil. In afara de Bucuresti, unde oferta este ceva mai vizibila si unde s-au evidentiat cativa jucatori importanti, in putine localitati din tara mai exista astfel de servicii particulare autorizate. Motivele tin de faptul ca, in acest domeniu, mai ales acum, investitiile sunt consistente si trebuie gandite pe termen foarte lung. In general, o ambulanta profesionala noua, care este un mini



Ponderea serviciilor medicale de urgenta private este, deocamdata, redusa, in totalul pietei de profil. In afara de Bucuresti, unde oferta este ceva mai vizibila si unde s-au evidentiat cativa jucatori importanti, in putine localitati din tara mai exista astfel de servicii particulare autorizate. Motivele tin de faptul ca, in acest domeniu, mai ales acum, investitiile sunt consistente si trebuie gandite pe termen foarte lung. In general, o ambulanta profesionala noua, care este un mini-spital pe patru roti, este destul de scumpa. La aceasta, se adauga competentele celor care folosesc ambulanta respectiva, competente ce presupun cheltuieli de personal destul de importante, nefiind de neglijat insa nici cele legate de spatiul pentru dispeceratul medical, depozite, garaje etc. Va prezentam experienta in domeniu a doi medici intreprinzatori care au reusit sa dezvolte afaceri de succes, demonstrand calitati profesionale dublate de aptitudini manageriale.

In judetul Prahova, MediUrg a spart gheata

Sunt 12 ani de cand, la Ploiesti, pe piata serviciilor de medicina de urgenta la domiciliu isi facea intrarea MediUrg.


“Lucrasem in sistemul de stat si cunosteam toate deficientele acestuia. De aceea, am dorit sa fim printre cei care nu raman indiferenti, printre cei care inteleg, vor si pot sa ajute in lupta cu prea putinele secunde avute la dispozitie in cazurile de urgenta”, isi motiveaza dr. Cristian Anton Vintilescu decizia de a risca totul pe cartea medicinii private. Ideea MediUrg, ca si investitia, ii apartin in totalitate. Mai intai a fost o Dacie obisnuita, pentru deplasari la domiciliul pacientilor, si o garsoniera, ce servea drept sediul firmei. “Eram singur, consultam, recoltam analize si acordam asistenta medicala de urgenta, desigur, in masura competentelor si echipamentelor pe care le aveam la vremea respectiva”, isi aminteste dr. Vintilescu.


In prezent, serviciul de ambulanta MediUrg dispune de noua autosanitare, cu dotari specifice pentru acordarea primului ajutor medical calificat – patru tip C (acestea fiind cele mai performante din punctul de vedere al aparaturii), doua B si trei A – dar si de personal specializat in medicina de urgenta, respectiv medici, asistenti si ambulantieri.


Lucrurile au evoluat spectaculos in perioada 1994 – 2006, pentru ca, de la un simplu serviciu de asistenta medicala la domiciliu, s-a ajuns astazi la Centrul Medical MediUrg, care inseamna: o policlinica in care se ofera consultatii pentru 35 de specializari diferite, un laborator clinic de analize medicale, serviciul de nursing la domiciliu, medicina de familie, medicina muncii, medicina sportiva, un departament de psihologie-psihoterapie si, bineinteles, serviciul de ambulanta, ce raspunde la chemarile de urgenta, dar face si transporturi medicalizate in interiorul si in afara tarii. Numai investitia in autosanitare si aparatura aferenta acestora depaseste un milion de euro.
“In Ploiesti, s-a investit mult in medicina privata, dar in domeniul serviciilor de urgenta non stop suntem singurii. Nici nu cred ca vor mai patrunde multi pe acest segment, pentru ca acum este vorba de costuri foarte mari. Noi am avut sansa sa prindem o nisa de piata care nu era bine reglementata in urma cu 12 ani, respectiv sansa de a investi si a ne dezvolta treptat; or, acum, trebuie sa vii cu totul de la inceput”, afirma dr. Vintilescu.



Concurenta din sistemul privat a obligat statul sa-si imbunatateasca parcul auto si timpul de reactie la solicitarile pacientilor.

Dr. Cristian Anton Vintilescu,

director general, Centrul Medical MediUrg, Ploiesti





De la salvari improvizate, la ambulante Mercedes

Prima statie de salvare din Romania din cadrul sistemului privat de sanatate a fost Serviciul de ambulanta Puls.


“In anul 1991, din 21 pana in 23 martie, am stat zi si noapte in dispecerat, asteptand sa sune primele telefoane”, povesteste dr. Laurentiu Luca, cel care a avut initiativa unui astfel de serviciu. “Am inceput cu… zero salvari, pentru ca foloseam masinile medicilor implicati in acest proiect, respectiv un grup de 24 de prieteni in care aveam incredere pentru profesionalismul lor si solicitudinea fata de pacienti. Era, practic, primul serviciu de asistenta medicala ambulatorie si imi aduc aminte ca tariful, la acea vreme, era 1.500 de lei vechi”.


Investitia initiala nu a fost mare – exceptand inchirierea liniilor telefonice si a unui spatiu pentru dispecerat, nu s-au impus prea multe cheltuieli. Acestea au venit, insa, treptat, odata cu achizitionarea primei autosanitare performante, cu alocarea numarului telefonic scurt, “973”, cu dotarea corespunzatoare a truselor medicale etc. Tot castigul s-a reinvestit, ajungandu-se astazi la patru ambulante Mercedes dotate ARTI (anestezie/resuscitare/terapie intensiva), pentru urgentele de grad zero, si la opt autosanitare Break.


“Suntem primii care am decis ca pe ambulantele ARTI, tip C, in loc de un medic si o asistenta sa avem doi medici. Este vorba de servicii speciale, care costa 229 RON. In rest, tariful este normal, de 99 RON, pentru cei care nu sunt abonatii nostri, pret in care intra deplasarea autosanitarei la domiciliul pacientului, consultatia, tratamentul de urgenta, eliberarea tuturor tipizatelor medicale si internarea in spital, daca este cazul.


Din anul 1994, in completarea serviciilor medicale de urgenta, au inceput sa apara, treptat, cele trei centre medicale Puls.


“Initial, am dorit sa deschidem cate unul in fiecare sector, dupa modelul in care ne-am organizat, in urma cu 16 ani, microstatiile de salvare. Din cauza costurilor pe care le presupuneau echipamentele performante – un ecograf bun, de exemplu, depaseste 30.000 de euro -, am renuntat la acest proiect si am decis sa ne concentram eforturile financiare asupra unui centru cat mai cuprinzator, in care sa grupam toate specializarile medicale, respectiv cel din strada Tunari. A fost o linie de dezvoltare impusa de pacientii nostri, care doreau mai mult decat prezenta unui medic la domiciliu: analize laborioase, medicina de familie etc.”, explica dr. Laurentiu Luca.



In anul 1991, acordam doar asistenta de urgenta la domiciliu; ulterior, piata a inceput sa ceara si alte servicii, motiv pentru care ne-am diversificat activitatea.

Dr. Laurentiu Luca,

presedinte Puls Medica