Un sector care asigură baza dezvoltării interne şi competitivităţii regionale trebuie să devină cu adevărat prioritar, altfel va genera probleme grave, va afecta climatul investiţional şi creşterea economică per ansamblu a României.
    
AmCham subliniază că Directivele 2009/72/EC privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice şi 2009/73/EC privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale ar fi trebuit transpuse în legislaţia românească până la data de 3 martie 2011, în urma unei consultări meticuloase şi sistematice cu părţile interesate, inclusiv comunitatea de afaceri.

Cu toate că o consultare formală a fost organizată de  Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, date fiind importanţa transpunerii celor două Directive şi implicaţiile asupra mediului de afaceri, considerăm că o consultare profundă şi reală este esenţială pentru a identifica cele mai bune soluţii pentru România.

De asemenea, AmCham recomandă autorităţilor să asigure independenţa şi transparenţa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) odată cu noua legislaţie românească care va transpune Directivele 2009/72&73/EC. Independenţa şi transparenţa ANRE sunt esenţiale pentru un sector energetic funcţional în România şi pentru a creşte încrederea investitorilor în acest domeniu.

 “Credem cu tărie că un sector energetic sănatos şi eficient are o importanţă crucială pentru o economie robustă şi competitivă. O strategie câştigătoare constă în elaborarea unor politici energetice pe termen lung, stabile, transparente, predictibile care vor atrage investiţii şi vor genera schimbările necesare dezvoltării unei infrastructuri energetice sustenabile. Transpunerea Directivelor europene privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice şi în sectorul gazelor natural este un pas important în acest sens, iar autorităţile române ar trebui să acorde prioritate procesului " a spus Carmen Neagu, Vicepreşedinte AmCham.