Scăderea contribuţiilor sociale este una dintre principalele recomandări făcute autorităţilor de către mediul de afaceri, iar AmCham România încurajează implementarea acestei măsuri cât mai curând posibil, se menţionează în comunicatul AmCham, una dintre cele mai mari organizaţii de investitori străini din România.
Conform sursei citate, ajustarea contribuţiilor sociale cu 3-5% va avea un impact pozitiv asupra bugetului de stat, generând atât creşterea conformării voluntare, cât şi diminuarea pieţei negre şi gri a muncii. În plus, reducându-se povara fiscală suportată de către angajator, scăderea contribuţiilor sociale va fi transpusă în crearea de noi locuri de muncă şi, implicit, în rate mai mici ale şomajului. "În numele membrilor săi, AmCham România consideră că reducerea contribuţiilor este un pas important înainte, mai ales în contextul economic solicitant cu care ne confruntăm. Investitorii locali şi străini au nevoie de noi măsuri concrete luate de Guvern pentru impulsionarea economiei. Prin reducerea contribuţiilor sociale, atât angajatorii cât şi angajaţii vor beneficia de niveluri de taxare mai mici, ceea ce va duce la o creştere a veniturilor nete. Acestea constituie premise importante pentru stimularea consumului", a declarat Alexandra Gătej, preşedinte al AmCham România.
Ea a adăugat că un nivel ridicat al consumului oferă un puternic impuls economiei, cu implicaţii considerabile pentru piaţa muncii şi asupra veniturilor la bugetul de stat. "Şi bineînţeles, toate aceste elemente se vor reflecta într-un nivel superior al competitivităţii”, a adăugat Gătej.
Îmbunătăţirea competitivităţii României reprezintă o prioritate pentru AmCham România, iar reducerea contribuţiilor sociale va contribui în mod decisiv la o mai bună poziţionare a ţării noastre în analiza comparativă pe care companiile o efectuează atunci când iau decizii privind investiţiile, se mai arată în sursa citată. “Nu în ultimul rând, avem convingerea că această masură va contribui la menţinerea investitorilor în ţară, evitându-se astfel relocările", a mai spus Gătej.
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) este o organizaţie apolitică şi non-profit, fondată în 1993 de investitorii americani în România. AmCham este una dintre cele 101 de Camere de Comerţ Americane din 95 de ţări, afiliate Camerei de Comerţ Americane cu sediul la Washington D.C. şi membră a Consiliului European al Camerelor de Comerţ Americane. În prezent, AmCham România are peste 300 de membri: companii americane, internaţionale şi locale, precum şi organizaţii non-guvernamentale, ce susțin și respectă politicile Camerei de Comerț Americane.
Citiţi şi:Adevărul despre reîntregirea salariilor bugetarilor şi reducerea CAS