Al doilea mare producator de microprocesoare la nivel mondial estimeaza ca nu se va intoarce pe profit mai devreme de a doua jumatate a anului viitor si a anuntat ca va amana lansarea produsului despre care crede ca ii va readuce profitabilitatea, informeaza CNBC.

AMD, care s-a straduit in ultimul timp sa se apropie de compania Intel, este hotarata sa scape de pierderi in al doilea trimestru din 2008 si sa obtina profit in al treilea.

Produsul cel mai important al companiei este procesorul quad-core de server Barcelona, care contine patru chip-uri intr-o unitate de silicon. Procesoarele quad-core Intel sunt de fapt doua procesoare cu cate 2 chipuri pe o unitate de silicon. Barcelona a fost lansat in septembrie, insa nu a devenit inca disponibil clientilor din cauza unor probleme. Acestea sunt remediate in prezent.

Compania si-a pierdut in ultimii doi ani o parte din avantajele competitive pe care le avea fata de Intel, din cauza datoriilor mari create prin achizitii costisitoare si uzura morala a tehnologiei sale.

AMD si-a construit o pozitie solida pe piata in urma cu cativa ani, fiind considerat principalul concurent al marcii Intel. Primul procesor de server AMD a fost lansat in 2003. Compania a atins o cota de piata de 25% in 2006, o mare parte din aceasta fiind obtinuta de la Intel. Insa, in acelasi an, Intel a lansat o noua linie de procesoare care a dus la decaderea companiei AMD.

Sursa: CNBC

Data: 14 Decembrie 2007