Advanced Micro Devices (AMD), al doilea producător mondial de procesoare, a anunţat disponibilitatea seriei Opteron 6100, care conţine procesoare cu 8 şi 12 nuclee.

Cunoscută sub numele de Magny-Cours, seria Opteron 6100 conţine primul procesor cu 12 nuclee din lume. Rivalii de la Intel au prezentat la începutul lunii un procesor cu şase nuclee şi în curând vor lansa unul cu opt nuclee. Cu cât un procesor are mai multe nuclee, cu atât mai este performant. Deşi AMD oferă procesoare cu mai multe nuclee, procesoarele Intel sunt mai performante, potrivit specialiştilor.

Procesoarele din seria AMD Opteron 6100 au frevenţe între 1,7 Ghz şi 2,4 Ghz, iar preţurile variază între 266 de dolari şi 1.386 de dolari. „Cipurile sunt create pentru servere şi sunt mai performante decât modelele actuale”, a declarat Ben Williams, vicepreşedinte AMD.

Acer este primul producător de calculatoare care a anunţat că va folosi noile procesoare AMD. Acer a ales AMD  pentru că doreşte să producă calculatoare cu memorie mai mare, potrivit unui reprezentat al companiei. Alte companii interesate de noile procesoare sunt Hewlett-Packard, Dell şi Cray.

SURSA: Cnet