Advanced Micro Devices (AMD), al doilea mare producător de microprocesoare pentru PC-uri din lume, va lansa, anul viitor, un procesor cu şase nuclee (hexa-Core) pentru desktopuri, dovedind încă o dată că este un concurent pe măsură pentru Intel. Procesorul cu numele de cod „Thuban” este primul procesor pentru desktopuri cu şase nuclee al companiei. Acesta va fi compatibil cu plăcile de bază AM3 şi AM2+ şi va avea integrat un controller de memorie ce oferă s
Advanced Micro Devices (AMD), al doilea mare producător de microprocesoare pentru PC-uri din lume, va lansa, anul viitor, un procesor cu şase nuclee (hexa-Core) pentru desktopuri, dovedind încă o dată că este un concurent pe măsură pentru Intel.
Procesorul cu numele de cod „Thuban” este primul procesor pentru desktopuri cu şase nuclee al companiei. Acesta va fi compatibil cu plăcile de bază AM3 şi AM2+ şi va avea integrat un controller de memorie ce oferă suport pentru memorii DDR3. Acesta va avea la bază tehnologia de fabricaţie de 45 nm.
Procesorul „Thuban”, nume care vine de la o stea din constelaţia Draco şi înseamnă dragon în limba arabă, va fi lansat anul viitor, însă specialiştii spun că nu înaintea procesorului cu şase nuclee de la Intel, botezat Gulftown (32 nm).
Intel îşi merită amenda
Americanii de la Intel, amendaţi în luna mai cu 1,06 miliarde euro de Comisia Europeană pentru practici anti-concurenţiale, îşi merită cu vârf şi îndesat pedeapsa.
Oficialii Comisiei Europeane a publicat dovezi clare în sprijinul acuzaţiilor. Documente interne de la clienţii Intel precum Dell, Hewlett-Packard (HP), NEC şi Lenovo arată cum americanii au apelat la practici necurate pentru a-i determina pe aceştia să nu folosească procesoare de la concurentul AMD.
Intel i-a ameninţat, în februarie 2003, pe cei de la Dell că dacă vor cumpăra procesoare AMD, răzbunarea lor va avea un impact prelungit asupra afacerilor companiei. HP, liderul mondial în producţia de PC-uri, a beneficiat de reduceri semnificative de la Intel cu condiţia să cumpere 95% din procesoarele de care avea nevoie de la Intel. Chinezii de la Lenovo au încheiat o înţelegere cu Intel, în decembrie 2006, pentru a nu introduce, pe seria de notebookturi din 2007, procesoare AMD.